Annons

Datorer begärligt stöldgods på skolor

Sedan den 1 juli har det skett tolv inbrott på skolorna i Älmhult. Under första halvåret bara två. Det visar statistik från utbildningsförvaltningen och polisen.
Älmhult • Publicerad 15 oktober 2010

Inbrotten har främst drabbat Haganässkolan. Vad som ligger bakom den snabba stegringen av antalet inbrott är oklart.

Sedan årsskiftet har antalet bärbara datorer inom skolan ökat, fler lärare på grundskolan har fått tillgång till bärbara datorer likaså gymnasieeleverna på Haganässkolan. Det är också datorer som har stulits vid flera inbrott. Men om det är datorerna som har lockat till inbrotten vill Anne Hallberg, utbildningschef, låta vara osagt.

Annons

-?Vi analyserar inbrotten. Vi måste fråga oss om det är för lätt att ta sig in och om larmen är tillräckliga. Men det är också tomt på kvällarna på skolorna, det är skyddat och det finns ganska många ingångar, säger Anne Hallberg.

En del i en lösning, som Anne Hallberg ser det, är att använda skolans lokaler mer än vad de görs i?dag. Det behöver inte nödvändigtvis röra sig om skolaktiviteter.

–?Det behövs lite liv och rörelse även efter skoltid.

Utbildningsförvaltningen kommer inom kort att skicka in en ansökan om att få sätta upp kameraövervakning på Haganässkolan och Klöxhultsskolan.

Men det går också att belysa frågan på ett djupare plan när det gäller inbrott på skolor och förskolor.

–?Man bör tänka efter varför man ger sig på just skolor, där har jag inget svar. Är det ilska, aggressioner eller att man har något mot skolan? Eller vill man bara ha tag i en dator, frågar sig Anne Hallberg.

Daniel Samuelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons