Annons

De ansvariga: ”Blandade boenden bättre än demensavdelningar”

Hot och våld är tyvärr vardag inom äldrevården. Men att inrätta speciella demensavdelningar är nog inte rätt väg att gå, menar både socialnämndens ordförande och socialchefen.
Älmhult • Publicerad 25 oktober 2012

Att kommunens äldreboenden inte har demensavdelningar är ett politiskt beslut. I stället satsas resurser på det så kallade demensteamet och en demenssjuksköterska.

Trots problemen som beskrivs här intill, innehållande både hot och våld som drabbar boende, så vill socialnämndens ordförande Vidar Lundbäck (C) behålla det nuvarande systemet.

Annons

–   Jag vet att jag ställde frågan till nämnden: Ska man backa och samla dem som är utåtagerande på en avdelning. Det trodde man inte på. De trodde att det skulle bli svårare med flera på en avdelning, säger han.

– Jag är inte säker på att en återgång till demensavdelningar skulle göra situationen bättre. Men jag är beredd att lyssna, framförallt på våra experter: enhetschefer, demenssjuksköterskor och personal. Jag är öppen för alla möjligheter.

Socialchefen Kulla Persson-Kraft menar att det inte finns någon enkel lösning på problemen:

–   Min uppfattning är att människor är olika. Den utåtagerande kan vara det av flera skäl. Det kan vara en demenssjukdom eller kopplat till psykiska problem. Men många demenssjuka är inte alls utåtagerande. För varje människa som har stora egna behov är det viktigt att ha det lugnt omkring sig. Är det då bättre att samla människor med likartad problematik? Jag har svårt att se den logiken, säger hon.

Nicklagårdens enhetschef Anders Grundvik ”rättar sig efter det politiska beslutet” gällande blandade boenden. När det gäller tryggheten på boendet tror han att det kan ta ett litet tag innan den återfinner sig.

– Det löser sig inte direkt. Men det finns en vidare plan och vi ska sätta oss ner och se om vi hittar en lösning. Alla ska känna sig trygga, säger han.

Johan Kristensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons