Annons

De mister festivaltillstånd efter brister

I år blir det Sorello som serverar alkohol under Familjefestivalen.
Speakeasy som skötte serveringen förra året fick nej. Kommunen menar att företaget inte skött sitt nuvarande tillstånd tillräckligt bra.
Älmhult • Publicerad 23 augusti 2014

Förra året hade Älmhult Event och Nöje, som driver nattklubben Speakeasy i Älmhult, uppdraget att servera öl och vin till törstiga festivalbesökare.

Men i år nekar Älmhults kommun företaget tillfälligt alkoholtillstånd under Familjefestivalen. Företaget motsvarar inte de krav som framgår av alkohollagen, menar kommunen.

Annons

Efter en tillsyn av verksamheten på Speakeasy beslutade socialnämnden att ge företaget en erinran, efter att kommunen upptäckt brister.

Därför går det inte att ge tillfälligt alkoholtillstånd, förklarar kommunens alkoholhandläggare Perarne Petersson. Tillståndet att servera alkohol på Speakeasy påverkas dock inte av erinran.

Kommunen menar bland annat att bolaget inte har följt alkohollagens regler om mat under öppettiderna. Kommunen pekar på att nattklubben brister i utbudet av lagad mat.

– Det är åtgärdat. Från och med nu har vi förrätt, varmrätt och efterrätt. Men det är bara fram till 23.00 man behöver servera det. Sedan räcker det med hamburgare, korv, mackor eller vad som helst, säger Speakeasys ägare Christos Hatzikirkou.

Det här året blir det i stället restaurangen Sorello som får servera mat och vin under Familjefestivalen.

– Jag blev jätteglad när vår ansökan gick igenom, säger Isa Teniz, ägare av Sorello.

Han menar att Familjefestivalen är ett perfekt ställe att visa upp sig. På en stor festivalyta, med mycket gäster, är de ensamma om att servera öl och vin.

Enligt deras kalkyl väntar de sig inte att tjäna så mycket pengar under evenemanget. Utan det handlar mer om marknadsföring än om pengar, menar Isa Teniz.

– Blir det någonting över är det bara bra. Blir det ingenting över så är det i alla fall bra marknadsföring, samtidigt som man har gjort något bra för kommunen.

Pontus Steneros
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons