Annons

"Det handlar om att få bli kommunens starka person"

Det parti som får kommunalrådsposten har möjlighet att växa inför nästa val och chans att stärka sin makt i en allians. Det menar Magnus Hagevi, statsvetare vid Linnéuniversitetet i Växjö.
Älmhult • Publicerad 14 oktober 2010

- Det handlar om att få bli kommunens starka person och bli den visuella profilen. Det ökar möjligheterna till att få fler röster till partiet.

Partiet som har kommunalrådsplatsen får också en starkare position inom en allians, menar Hagevi.

Annons

- Man blir heltidspolitiker och får mer inflytande än de andra i sitt parti och andra i den borgerliga gruppen. Som kommunalråd har man också en helt annan kontakt med tjänstemännen. Det är en helt annan situation jämfört med en fritidspolitiker som är i kommunhuset någon gång i veckan eller några möten då och då.

Statusmässigt anses kommunalrådsposten vara attraktiv och enligt Magnus Hagevi går det att jämställa ett kommunalrådsuppdrag med ett uppdrag i riksdagen.

-Göran Person sa att han hellre ville vara en stor skit i Katrineholm än en liten skit i riksdagen. Det är många som har resonerat så. Att vara kommunalråd står rätt så högt upp i den politiska skalan. Det tävlar definitivt med att vara riksdagsledamot.

En anledning är att kommunpolitikern har en större möjlighet att styra i människors direkta vardag jämfört med en riksdagsledamot som mer reagerar på det som regeringen kommer med. Det finns exempel på politiker som har lämnat en plats i riksdagen för en plats i kommunalpolitiken.

- Ett exempel är Carin Jämtin som var högt upp inom socialdemokratin på riksplanet men som slutade och blev oppositionsborgarråd i Stockholm stad 2006.

Daniel Samuelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons