Annons

Diabetessjuk fick äta kaka och tårta

Trots flera symptom som kunde tyda på diabetes fick patienten beskedet att lugnt äta både kakor och tårta.
Händelsen anmäldes enligt Lex Maria och nu har rutinerna ändrats.
Älmhult • Publicerad 28 december 2013

Älmhultsbon led av så kallad kostbehandlad diabetes när omvårdnadspersonalen i Älmhults kommun upptäckte nya symptom. Vårdtagaren fick dimsyn, ökad törst, ökad urinmängd, trötthet och klåda och personalen informerade sjuksköterska.

Men det dröjde innan sjuksköterskan vidtog några åtgärder. Närstående bad sköterska också om blodprovstagning men fick till svar att patienten lugnt kunde äta både kakor och tårta. Efter flera månader krävde de närstående att det skulle tas ett blodsockervärde. Värdet visade sig vara förhöjt, läkare kopplades in och insulinbehandling startade.

Händelsen anmäldes enligt Lex Maria och nu har Inspektionen för vård och omsorg kommit med sitt beslut. Inspektionen konstaterar att man är nöjd med Älmhults kommuns åtgärder för att något liknande inte ska inträffa igen. Bland annat har Älmhults kommun framhållit att dokumentationen ska bli ytterligare patientsäker.

Kajsa Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons