Annons

"Domstolen får avgöra"

GS-facket överväger att dra Myresjökök inför arbetsdomstolen.
– Varje fråga måste drivas till sin yttersta spets, säger Ola Bengtsson, klubbordförande.
Älmhult • Publicerad 16 december 2010
Foto: Daniel Samuelsson
Orlando Green, Mikael Göransson och Jonas Andersson är några av dem som måste lämna sina jobb på Myresjökök i Älmhult. ? Skit. Så känns det, säger Orlando Green
Orlando Green, Mikael Göransson och Jonas Andersson är några av dem som måste lämna sina jobb på Myresjökök i Älmhult. ? Skit. Så känns det, säger Orlando GreenFoto: Daniel Samuelsson
? Det är först i dag som jag känner att nu är det definitivt, nu är jag arbetslös, säger Orlando Green.
? Det är först i dag som jag känner att nu är det definitivt, nu är jag arbetslös, säger Orlando Green.Foto: Daniel Samuelsson
? Jag har varit här i tjugo år så jag hade ändå en lite förhoppning om att få vara kvar. Jag trodde att jag skulle få vara kvar. Vi är några här som har varit här mellan 20 och 40 år som nu får lämna detta stället, säger Jonas Andersson.
? Jag har varit här i tjugo år så jag hade ändå en lite förhoppning om att få vara kvar. Jag trodde att jag skulle få vara kvar. Vi är några här som har varit här mellan 20 och 40 år som nu får lämna detta stället, säger Jonas Andersson.Foto: Daniel Samuelsson
? Det blir förhandlingar och troligen arbetsdomstolen som till sist får titta på det här. Varje fråga måste drivas till sin yttersta spets, säger Ola Bengtsson, som betonar att onsdagens besked måsta sjunka in innan några beslut tas.
? Det blir förhandlingar och troligen arbetsdomstolen som till sist får titta på det här. Varje fråga måste drivas till sin yttersta spets, säger Ola Bengtsson, som betonar att onsdagens besked måsta sjunka in innan några beslut tas.Foto: Daniel Samuelsson
Myresjököks ledning anser att deras hantering av situationen inte strider mot några regler, meddelar Ingemar Tärnskär, vd på Myresjökök. (Arkivbild)
Myresjököks ledning anser att deras hantering av situationen inte strider mot några regler, meddelar Ingemar Tärnskär, vd på Myresjökök. (Arkivbild)Foto: Daniel Samuelsson

GS-facket på Myresjökök är upprört över företagets sätt att hantera turordningsreglerna när det nu står klart att 75 personer är uppsagda.

– Det blir förhandlingar och troligen arbetsdomstolen som till sist får titta på det här. Varje fråga måste drivas till sin yttersta spets, säger Ola Bengtsson, klubbordförande, som betonar att onsdagens besked måsta få sjunka in innan några beslut tas.

Annons

Bakgrunden till konflikten är att företaget ville behålla personalen i måleriet. Men för att göra det krävdes avsteg från turordningsreglerna, något som facket var emot. Företaget valde då en egen lösning genom att låta personal på två enheter inom Myresjökök, bland annat måleriet, bli en del av Marbodal. På så sätt är måleripersonalen inte längre Myresjököks utan Marbodals.

– De jobbar kvar här men tillhör Marbodal organisationsmässigt, på så vis går de runt lagen om anställningsskydd, säger Ola Bengtsson, klubbordförande i GS, facket för skogs-, trä- och grafisk bransch, på Myresjökök.

I måndags begärde facket central förhandling och menade att förhandlingsordningen gällde.

– Men i natt har företaget bestämt att man struntar i personalens rättigheter. I mina ögon har företaget betett sig väldigt illa mot personalen, säger Ola Bengtsson.

Att flytta enheter mellan bolag är inte olagligt utan kallas för övergång av verksamhet. Ola Bengtsson menar dock att i detta sammanhang är företagets sätt att arbeta tvivelaktigt.

– Men detta är gjort enbart för att komma runt turordningen, säger han.

Sedan tidigare har Myresjököket haft kontakter med förbundet på central nivå samt LO. Att företaget kunde gå den här vägen var något som facket spekulerade i men inte trodde kunde ske.

– Jobben är körda men sedan är frågan vad vi kan göra skadeståndsmässigt, för de har brutit mot ett antal regler. Men det får domstolen avgöra, säger Ola Bengtsson.

Myresjököks ledning anser att deras hantering av situationen inte strider mot några regler.

– Nobia har över ett 70-tal legala enheter som vi försöker minimera och detta är ett led, säger Ingemar Tärnskär, vd på Myresjökök.

Annons

Han ser istället administrativa vinster med att låta måleriet bli en del av Marbodal.

– Alternativet skulle vara att de köper komponenter från Tidaholm (där Marbodal ligger) och måla dessa och sedan sälja dem tillbaka till flera av Nobiakoncerens varumärken. Det är sådan administration vi inte har råd med. Nu är det ett måleri kvar, alternativet skulle vara att inte ha det.

Stämningen i produktionen var dämpad under onsdagen. Visserligen var beskedet om att 75 personer skulle säga upp mer eller mindre väntat, men nu när beskedet från företagsledningen är definitivt blir situationen också mer konkret.

– Det är först i dag som jag känner att nu är det definitivt, nu är jag arbetslös, säger Orlando Green.

Han och kollegorna Jonas Andersson och Mikael Göransson är mest upprörda över företags agerande.

– Jag har varit här i tjugo år så jag hade ändå en lite förhoppning om att få vara kvar. Jag trodde att jag skulle få vara kvar. Vi är några här som har varit här mellan 20 och 40 år som nu får lämna detta stället.

Även bland de som får jobba kvar inom måleriet är känslorna blandade.

– Det är inte trivsamt att vara här, det är inte kul att få ha kvar jobbet på det här sättet, säger en anställd på måleriet som Smålandsposten har talat med.

Det var i juni som Myresjökök meddelade att man undersökte en flytt av Älmhultsanläggningen. Flytten skulle gå till Tidaholm och 100 jobb var i farozonen. Sedan dess har de anställda på fabriken i Älmhult levt med en ovisshet.

– Det har varit rätt så dåligt med information från företaget, de har inte varit så villiga att prata om det, säger Jonas Andersson.

Annons

Men Ingemar Tärnskär har en annan åsikt.

– Vi har gjort vårt allra bästa. Vi har haft veckovis informationsbrev, blandat med stora möten och haft träffar med klubbarna. Vi har lagt mycket tid och kraft på att vara så transparanta som vi kan. Jag tycker att det har varit bra.

Daniel Samuelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons