Annons

Elever får använda gamla kemiböcker

Gamla böcker är inga bra böcker. Det konstaterar Skolinspektionen som kräver att årskurs 4-5 på Bråthults skola får tillgång till tidsenliga läromedel i kemi.
Älmhult • Publicerad 20 december 2010

Vid ett besök på Bråthults skola i september kunde Skolinspektionen konstatera att kemiböckerna i årskurs 4–5 inte håller måttet. Flera av de tryckta läromedlen är utgivna i mitten av 1990-talet och anses otidsenliga eftersom kursplanen i kemi reviderades år 2000.

Det är framför allt läroböckernas framställning av genus och etnicitet som anses otidsenlig. Som exempel nämns att en stor del av bilderna i de äldre böckerna föreställer vita pojkar eller män, och inte sällan framställs pojkarna som mer aktiva medan flickorna är mer passiva.

Annons

Referenserna till andra kulturer är också sparsmakade. I en av de äldre böckerna nöjer sig författaren med ett kort avsnitt om Mayafolkets koppling till astronomi, en bild på saltframställning i Portugal samt en bild på förorenad luft i Los Angeles.

Vid inspektionen framkom också att eleverna främst använder läroböckerna som referens­litteratur, medan den löpande undervisningen mestadels bygger på enstaka arbetsblad och enkel laborationsutrustning. Kopplingen till kemi har även varit bristfällig då många experiment och övningar lägger större vikt vid matematik, fysik och mekanik.

En annan brist som påtalas är att skolan inte kunnat redovisa hur pass väl eleverna i årskurs fem uppfyller målen i kursplanen för kemi.

Sammantaget kräver Skolinspektionen att de otidsenliga skolböckerna ersätts och att eleverna erbjuds bättre fasthet och sammanhang i studierna. Rektorn ska även säkerställa att alla elever ges möjlighet att nå målen i kemiämnet.

Skolinspektionen kommer att följa upp rektorns åtgärder inom tre månader.

Marek Stefaniak
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons