Annons

En av sex politiker lämnade efter valet

Det är för mycket att göra, för få som tänker på miljön och roligare att vara revisor. Vart sjätte förtroendevald ville inte fullfölja sitt uppdrag under mandatperioden.
Älmhult • Publicerad 2 augusti 2014

Efter valet 2010 intog 41 folkvalda politiker platserna i Älmhults kommunfullmäktige. Vid mandatperiodens slut är bara 34 av dem kvar. Snabbast att lämna sin post var Christer Wessfeldt (FP), som satt på partiets enda stol i mindre än två månader. Sedan gick han till den kommunala revisorsgruppen.

– Det är roligare än att sitta i kommunfullmäktige, sa han till Smålandsposten då.

Annons

Efter honom följde flera avhopp, under mandatperiodens sju första månader hoppade fem folkvalda av. Christian Bjelk (C) flyttade på grund av kärleken. Stefan Svensson (SD) dök aldrig upp i fullmäktige då han insåg att han hade för mycket annat att göra. Socialdemokraterna drabbades tungt våren 2011 då två unga ledamöter hoppade av.

Senaste av avhoppet stod Per Garnegård (M) för. Han hade flera gånger försökt lyfta miljöfrågor utan att få gehör.

– När man känner att man talar för döva öron – då är det borkastat, förklarade han för Smålandsposten i augusti förra året.

Kommunfullmäktiges ordförande i Älmhult Bo Mazetti-Nissen (M) tycker inte att avhoppen har blivit ett problem i Älmhult.

– Inte alls, det har alltid kommit fullgoda ersättare. Vi har aldrig haft tomma stolar och det är väldigt viktigt, säger han.

I hela Sverige har 3 271 folkvalda hoppat av sina uppdrag under mandatperioden. I de värsta kommunerna Östersund och Norrköping har 30 politiker bytts ut och i 59 kommuner står stolar tomma, visar statistik från valmyndigheten.

Olof Peterson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons