Annons

Enat fullmäktige mot Rydhs förslag

Enigheten var stor när kommunfullmäktige röstade ned politiske vilden Annika Rydhs motion om att folkomrösta om flyktingmottagande i kommunen med siffrorna 35-2.
Desto större var oenigheten kring beslutet att höja vatten- och avloppstaxan med sju procent.
Älmhult • Publicerad 26 augusti 2014
Smålandsposten den 10 april 2014.
Smålandsposten den 10 april 2014.Foto: 

Punkterna på dagordningen avverkades snabbt när kommunfullmäktige igår hade sitt första sammanträde efter sommaruppehållet. Störst enighet visade fullmäktige när politiske vilden Annika Ryhds motion om att folkomrösta om flyktingmottagande i Älmhult kom på tal. Folkomröstningen, som Smålandsposten skrivit om tidigare, skulle enligt förslaget genomföras i samband med höstens val.

– Jag tycker att en opolitisk folkomröstning skulle vara givande. Det är inte fel att ta reda på vad folk tänker och tycker, sade Börje Tranvik (SD), som yrkade bifall till motionen.

Annons

Det var han ensam om att göra. Trots ett massivt bifall till att avslå motionen begärde Tranvik votering, som slutade 35-2 mot en folkomröstning. Motionen stöddes bara av Annika Rydh och Börje Tranvik.

I en replik ifrågasatte kommunalrådet Elizabeth Peltola (C) rimligheten i en folkomröstning, som hon menade skulle vara både praktiskt ogenomförbar och kostsamt.

– Hur i herrans namn kan man ställa en fråga som man inte kan säga ja eller nej till? Man kan inte folkomrösta om människor, sade hon.

Peltola hävdade vidare att frågan om flyktingmottagande i grunden handlade om fred och konflikter i världen. Något hon skämtsamt sade ”ligger utanför den kommunala kompetensen”, vilket lockade fram skratt bland ledamöterna.

Sammanträdets stora stridsfråga var annars den höjning av VA-taxan på sju procent som tekniska förvaltningen föreslagit. Avgiftshöjningen är tänkt att finansiera kommande investeringar i vatten- och avloppsnätet och ska enligt förslaget träda i kraft vid årsskiftet.

Orimligt, ansåg S-gruppen, som visserligen accepterar en avgiftshöjning men vill se en lägre sådan.

– En femprocenting höjning räcker, sade Ingemar Almkvist (S).

Enligt Elizabeth Peltola är den högre avgiften ”högst motiverad” eftersom kommunen behöver beredskap för kommande åtgärder på VA-nätet.

– Vi ser till att ha beredskap, sade hon.

Förslaget gick till votering som slutade 21-16 för en höjning på sju procent. Oppositionen reserverade sig mot beslutet.

Markus Stymne
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons