Annons

Ett tåg kommer lastat

Tomma Volvotåg från Gent ska fyllas med varor och lastas om i Älmhult. Ett färskt avtal ger nytt liv åt kombiterminalen och bättre miljö med färre lastbilstransporter.
Älmhult • Publicerad 13 juni 2014

Sedan toppåren 2007 och 2008 har kombiterminalen i Älmhult tappat en hel del. 2007 gjordes 55??700 så kallade lyft på terminalen. Nu är motsvarande siffra cirka 25000 per år.

Men nu växer kombi­terminalen igen. Ett avtal är klart med en ny aktör, Scanlog, som i sin tur ­slutit avtal med Volvo och företaget Green Cargo. Det handlar om att fylla de tågvagnar som i dag går tomma tillbaka till Sverige från Volvofabriken i Gent.

Annons

Scanlog, Scandinavian logistics partners, med huvudkontor i Göteborg, kommer att fylla ”Volvovagnarna” med dagligvaror från producenter i både Spanien, Frankrike, Beneluxländerna och västra Tyskland.

Älmhults kombiterminal kommer att ta emot ett tåg varje dag med 3-6 vagnar, lastade med daglig­varor.

Det handlar om mer än 6000 transporter varje år som flyttas från landsväg till järnväg. Hälften omlastas till lastbil i Älmhult.

– Den stora vinsten i det här är ju samhällsekonomiskt för miljön. Och för kombiterminalen handlar det ju om en kraftig volymökning. Vi kan ju också kanske börja plocka fram våra gamla utbyggnadsplaner så småningom, säger Elizabeth Peltola (C), kommunalråd och styrelseord­förande i Älmhults terminal AB som samägs av Älmhults kommun, Ikea AB och Cargo net AS.

Redan den 3 juli anländer det första tåget till Älmhult och då måste omlastningstältet på terminalområdet finnas på plats. Något bygglov finns ännu inte för det 128 gånger 20 meter stora tältet. Men det tar Scanlogs VD, Ulf Sundberg, med ro.

– Vi har haft väldigt bra samarbete med Älmhults kommun som varit mycket snabba. Vi började diskutera detta för en månad sedan.

Några nya arbetstillfällen skapas inte med den nya aktören på terminalen.

Kajsa Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons