Annons

Facket kräver skadestånd för kontroversiell flytt

En produktionslinje på Myresjökök har redan nedmonterats - trots att förhandlingar om produktionsflytt fortfarande pågår. GS-facket anser att det är otillåtet och kräver skadestånd från Myresjökök.
Älmhult • Publicerad 10 augusti 2010

Dagen efter att de anställda på Myresjökök gick på semester monterades en av produktionslinjerna i företagets anläggning i Älmhult ner.

- Produktionslinjen behövdes i Finland eftersom att produktionen i Älmhult har minskat kraftigt, den har nästintill halverats, säger Ingemar Tärnskär, vd Myresjökök.

Annons

Om flytten är permanent kan han inte svara på.

- Det kan jag inte svara på nu, det får framtiden utvisa, säger han.

Men flytten är kontroversiell och facket har nu begärt skadeståndsförhandlingar. Facket menar att en flytt av produktionsmaskinerna delvis är en flytt av hela den produktion som först skulle utredas av en löntagarkonsult.

- Vi vill ha skadeståndsförhandlingar. Vilken summa vi begär vill jag inte kommentera. Man kan inte börja flytta innan vi är klara med utredningen, säger Ola Bengtsson, klubbordförande.

Ingemar Tärnskär vill inte uttala sig om fackets skadeståndsbegäran och meddelar att inga varsel är gjorda.

Det är inte första gången som GS-facket och företagsledningen är oense. Facket begärde tidigare i somras att en löntagarkonsult skulle kallas in för att studera bakgrunden till företagets flyttplaner. Företagsledningen och facket var dock oense om hur länge konsulten skulle få arbeta och vilket material denne skulle få tillgång till. Innan parterna kom överens krävdes förhandlingar på central nivå. Löntagarkonsulten är igång med sitt arbete.

Daniel Samuelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons