Annons

Färre turister kan bero på värmen

Turisterna sviker Älmhult. Åtminstone om man ska tro statistik från turistbyrån. Sjöstugans camping talar däremot om en alltmer populär turistdestination.
Älmhult • Publicerad 12 augusti 2010
Sverigeresa. Under fyra veckor reser den tyska familjen Dambacher med husvagn i Sverige. Efter stoppet i Älmhult planerar de att resa norrut - till Stockholm. En uppblåsbar kanot följer med i bagaget under hela campingsemestern. Från vänster står Simon, Martina, Michael och längst fram sitter Yannik.
Sverigeresa. Under fyra veckor reser den tyska familjen Dambacher med husvagn i Sverige. Efter stoppet i Älmhult planerar de att resa norrut - till Stockholm. En uppblåsbar kanot följer med i bagaget under hela campingsemestern. Från vänster står Simon, Martina, Michael och längst fram sitter Yannik.Foto: John Sahlin
Fritid. Kanotutflykter är populära i Möckeln.
Fritid. Kanotutflykter är populära i Möckeln.Foto: 
Fullt. Högsäsongen är i juli - då är det fullt på campingen.
Fullt. Högsäsongen är i juli - då är det fullt på campingen.Foto: 
Långtidsboende. Många turister parkerar husvagnen under flera veckor i Älmhult. Då behöver tvättlinor spännas upp mellan träden.
Långtidsboende. Många turister parkerar husvagnen under flera veckor i Älmhult. Då behöver tvättlinor spännas upp mellan träden.Foto: 
Sommar. Flaggan vajar på sin stång.
Sommar. Flaggan vajar på sin stång.Foto: 
Tyskar. Registreringsskyltar från Tyskland är en vanlig syn på campingområdet intill Möckeln.
Tyskar. Registreringsskyltar från Tyskland är en vanlig syn på campingområdet intill Möckeln.Foto: 

Varje turist som betjänas av turistbyrån i Älmhult räknas. I slutet av månaden sammanställs antalet besök - och ända sedan årsskiftet visas en dramatisk nedgång i antalet besök. Under flera månader har siffrorna mer än halverats. Men enligt Olle Sandén, informationschef med ansvar för turistverksamheten Älmhults kommun, är den egna statistiken missvisande.

- Det är ju väldigt svårt för sommarvikarier att veta hur de ska räkna eftersom våra direktiv säkert varit otydliga. Räknar man ett sällskap på fyra personer som en betjäning? Eller räknar man det som en enstaka? Ska barn räknas med? Alla tolkar det olika - därför ska man inte ta siffrorna på ett för stort allvar. Ibland kan det också vara svårt att hinna uppfatta alla besök, säger Olle Sandén.

Annons

De andra anledningarna till nedgången är, enligt Olle Sandén, det vackra sommarvädret och många turisters frånvaro i turistbyrån.

- Vi måste komma ihåg att det inte går att sätta likhetstecken mellan våra besök och det faktiska antalet turister i Älmhult. När det är sommar och varmt vet folk vad de ska göra, alltså ligga på stranden och njuta av sjön. När det blir regn och rusk tittar de förbi turistbyrån för att få förslag på aktiviteter. En del kommer aldrig förbi oss, säger han.

Sjöstugans camping huserar många av turisterna som besöker Älmhults kommun. Jonas Olsson, vd för campingen, märkte en tioprocentig nedgång i juni, men sedan dess har antalet gäster slagit rekord.

- Jag har en känsla av att vi har haft ovanligt många besök under högsäsongen i juli. Beläggningen har varit full under flera veckor, så många husvagnar har tvingats rulla vidare i jakt på en ledig plats, säger han.

Augusti månad är traditionellt sett en mindre attraktiv turistmånad i jämförelse med juli. Men än är det många som slagit läger intill Möckeln. Den tyska familjen Dambacher har rullat in huvagnen på campingområdet. Medan sönerna förbereder en kanotutflykt, läser Martina Dambacher en god bok.

- Det är femtonde gången vi besöker Sverige. Här är vi nästan varje år, det är fantastiskt att resa runt i det vackra landskapet som Skandinavien erbjuder. Vi har stannat i två veckor och beger oss snart norrut. Stockholm är målet, men vi tar dagen som den kommer. Förutom att bara slappa av på campingen har vi gjort utflykter till älgparker och shoppat lite på det stora möbelhuset, säger Martina Dambacher.

Två veckor kan låta som en lång tid. Men jämfört med andra gäster är det ingenting - de campar från maj till september och har till och med en egen tomatodling i förtältet. Enligt Jonas Olsson är det många som stannar under längre perioder.

- Vi har många stamgäster som stannar här i flera veckor. De lockar med sig vänner och familj, plötsligt kommer det ännu fler nästa år, säger han.

John Sahlin
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons