Annons

Flyktingbarn flyttar in på Nicklagården

Älmhults nya boende för ensamkommande flyktingbarn kommer tills vidare att inhysas på äldreboendet Nicklagården. Därefter ska boendet enligt planerna flyttas till Almgården.
Älmhult • Publicerad 25 januari 2012

Sedan oktober förra året driver Älmhults kommun ett boende för ensamkommande flyktingbarn tillsammans med Markaryds kommun. Efter hand som ungdomarna får uppehållstillstånd är tanken att de ska flytta till Älmhult.

Hittills har kommunen haft svårt att lösa boendefrågan. Nyligen begärde man uppskov från Migrationsverket fram till början av maj. Innan situationen är löst, upptar de ungdomar som redan fått uppehållstillstånd platser i Markaryd som andra barn behöver få tillgång till.

Annons

Vid socialnämndens förra möte fick förvaltningen i uppdrag att arbeta fram en lösning på situationen.

– Vi har bestämt att vi ska starta ett boende på Nicklagården, säger socialnämndens ordförande Vidar Lundbäck (C) efter mötet.

– Vi använder en del av boendet där ungdomarna får egen ingång och egen trappuppgång, så det ska nog fungera bra.

Flera avdelningar står för närvarande tomma på Nicklagården och det är de lokalerna som ska användas. Därefter ska ungdomarna flytta till en avdelning på Almgården. När flytten till Almgården kan bli av är ännu oklart, men för boendet på Nicklagården brinner det i knutarna. I maj måste både lokalerna och nyanställningar av sex personer vara ordnade.

– Den riktiga knuten blir att hinna anställa. Det är viktigt med personlig lämplighet i de här jobben, säger Lars Ingvert (S), som tillsammans med den övriga oppositionen riktar stark kritik mot att det har tagit så lång tid att ordna fram ett boende.

Samtidigt som planeringen för ett boende pågår, letar förvaltningen med ljus och lykta efter familjehem till ungdomarna. Hittills har ett par familjer visat intresse.

Jonatan Göth
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons