Annons

FP vill ha mer sopsortering

Stoppa chefskarusellen, inför mer sopsortering snarast och bygg inget nytt badhus under mandatperioden.
Älmhult • Publicerad 8 augusti 2014
Lars Jansson och Ingegerd Lennartsson presenterade Folkpartiet liberalernas valprogram på torsdagen. En av de viktiga frågorna handlar om att införa sopsortering snarast.
Lars Jansson och Ingegerd Lennartsson presenterade Folkpartiet liberalernas valprogram på torsdagen. En av de viktiga frågorna handlar om att införa sopsortering snarast.Foto: Kajsa Erlandsson

Folkpartiet laddar inför valet men med bara drygt en månad kvar hoppar två av de sex valkandidaterna av. Folkpartiet liberalerna har haft ett mandat i kommunfullmäktige den nuvarande mandatperioden. Men nu hoppas partiet på att få ta större plats och presenterade sitt nya lokala program på torsdagen.

Men skulle det gå riktigt bra vid valet i år kan det bli svårt för Folkpartiet att fylla platserna. Partiet har anmält sex kandidater till länsstyrelsen. Listan toppas av Ingegerd Lennartsson och förre kommunchefen Bo Bergsjö på plats två.

Annons

Nu har kandidat nummer tre och fyra, Lina Yosefi och Farid Haydari, flyttat till Osby och är inte valbara om de bor kvar där. Och de kommer inte att flytta.

– Nej, vi har sökt bostad i Älmhult men inte lyckats, förklarar Farid Haydari.

Ingegerd Lennartsson tycker förstås det är tråkigt att tappa två från listan. Särskilt som de är unga och engagerade.

– Det är otroligt tråkigt men speglar lite grand också hur bostadssituationen ser ut i Älmhult.

Satsning på nya bostäder är en av punkterna på Folkpartiets valprogram som innehåller allt från ekonomi till ideellt engagemang inom skola, vård och omsorg. Folkpartiet, som ingår i dagens styrande allians, förespråkar sparsamhet den närmaste mandatperioden.

Lånen i Älmhults kommun har ökat mycket och det gäller att se över kommande satsningar som inte är alldeles nödvändiga. Och ytterligare skattehöjningar kommer inte på fråga, om FP får bestämma.

– Vi måste respektera att det är skattebetalarnas pengar och under några år vara försiktiga med stora satsningar. Till exempel kan byggande av ett nytt badhus vänta i några år, menar Lars Jansson (FP).

En annan punkt på FP-programmet handlar om ledarskap. Det har varit för mycket chefsbyten inom Älmhults kommun och det skapar ingen bra arbetsmiljö och dålig styrning.

– Det har varit för mycket ledare som kommit och gått. Och det kostar att rekrytera, menar Ingegerd Lennartsson.

Folkpartiet värnar även om miljön och framhåller i sitt program att det snarast måste införas mer sopsortering i Älmhult.

Annons

– Många hushåll här har bara en tunna och man måste åka iväg för att slänga sina sorterade sopor, förklarar Lars Jansson.

Ur Folkpartiets valprogram

Förnya centrum i dialog med handel och fastighets­ägare, snabb service till alla företagare.

Tillsammans med frivilliga sektorn: Inom skola, vård och omsorg saknas hela tiden händer och fötter. Här kan ideella krafter, arbetslösa med flera göra nytta. En diskussion ska föras med fack och personal om vad frivilliga kan göra.

Miljö: Sopsortering, utveckla kollektivtrafiken.

Satsa på ungdomarna: Fler sommarjobb, mötesplats för arbetslösa unga, upplys mer om utbildningar som leder till jobb.

Bredband till alla , utveckla kulturstråket.

Kajsa Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons