Annons

Friskola får öppna i Älmhult

Karl-Oskar Utbildning AB får starta friskola i Älmhult. Det beslutade Skolinspektionen på tisdagen.
Älmhult • Publicerad 29 december 2010

Skolan får slå upp sina dörrar i Älmhult efter den 30 juni nästa år och måste senast före början av läsåret 2012 vara i gång med sin undervisning. Karl-Oskarskolans målsättning är att nå 350 elever i sin F–9-skola och att skolan ska ligga i Älmhults tätort.

Kommunen har till Skolinspektionen uttryckt en viss oro för Karl-Oskarskolans etablering i Älmhult. Älmhults kommun har till Skolinspektionen sagt att etableringen kommer att ”allvarligt påverka kommunens egen skolorganisation och medföra ekonomiska konsekvenser för kommunen”.

Annons

Men Skolinspektionen gör en annan bedömning och menar att en etablering av friskolan inte innebär ”påtagliga negativa följder på lång sikt för elever eller för den del av skolväsendet som anordnas av Älmhults kommun”.

Det var i april som Smålandsposten berättade att det privata aktiebolaget Karl-Oskar Utbildning vill starta en friskola i Älmhult. Företagets plan är att friskolan ska slå upp sina dörrar höstterminen 2011.

Under våren har friskoleföretaget genomfört en marknadsundersökning i Älmhult. En av frågorna löd: ”Tycker du att det är bra/positivt att Karl-Oskarskolan startar i Älmhult”.

– 81 procent svarar ja på frågan. Det är en oerhört hög siffra i jämförelse med andra kommuner vi finns i, sa Bengt Eriksson, vd för Karl Oskar Utbildning AB till Smålandsposten i våras.

Företaget Karl-Oskar Utbildning AB registrerades hos Bolagsverket i januari 2008 och har sitt säte i Videum science park, Växjö.

Älmhults kommun har möjlighet att överklaga Skolinspektionens beslut.

Daniel Samuelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons