Annons

Fritt fram för nytt Ikeavaruhus

Kammarrätten avslår överklagandet efter kommunens markaffär vid riksväg 23 där Ikea planerar att bygga ett nytt varuhus. Samtidigt planeras ett nytt markinköp som banar väg för Haganäsleden.
Älmhult • Publicerad 14 december 2010

I somras beslutade förvaltningsrätten att Älmhults kommun inte gjorde något fel när de köpte mark vid riksväg 23. Därmed gick de emot en Älmhultsbo som ansåg att kommunen betalat ett överpris. Nu har även kammarrätten prövat affären. Och även de avslår Älmhultsbons överklagande.

Markaffären innebär att kommunen blir ägare till mer än 60 hektar mark väster om riksväg 23. I utbyte får markägarna sammanlagt 365,3 hektar mark öster om vägen, en 3 300 kvadratmeter stor tomt i Såganäs och 2,6 miljoner kronor.

Annons

Älmhultsbon som överklagar menar att affären bland annat bryter mot kommunallagens regler mot god ekonomisk hushållning. En värderingsman som Älmhultsbon använt sig av har kommit fram till att kommunen bytt mark för 13,5 miljoner kronor mot mark för 4,9 miljoner kronor. Kommunens värderingsmän menar att den köpta marken är värd betydligt mer och uppskattar värdet till uppemot 15 miljoner kronor.

Kammarrätten anser att Älmhultsbon inte lyckats bevisa att kommunens affär bryter mot kommunallagen. Och även om det skulle skilja mycket i värderingarna skriver de att "slutligen kan det inte anses förbjudet för en kommun att inom rimliga gränser göra en dålig affär".

Domen från kammarrätten innebär att kommunen kan driva vidare sina planer för området. På sikt ska det finnas ett nytt Ikeavaruhus och ett stort handelsområde på de köpta markerna.

Ytterligare en markaffär banar nu väg för den nya Haganäsleden. Markytan det rör sid om ligger söder om bostadsområdet Hagalund och väster om 23:an och ägas i nuläget av en privatperson. Efter förhandlingar har kommit och Älmhultsbon kommit överens om ett pris på 400 000 kronor för markområdet som uppgår till totalt 2,4 hektar.

– Det har skett en förhandling och vi har hamnat på den summan. Det är en liten bit mark som ligger där Haganäsleden kommer att dras. Vi köper in den marken så Trafikverket kan gå fram med vägen, säger Bengt Pettersson, teknisk chef

För att markaffären ska bli verklighet så krävs det ett politiskt beslut. Frågan är uppe på dag kommunstyrelsen bord under tisdagen.

Daniel Samuelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons