Annons

Grannar ska stoppa tjuvarna

Gård efter gård har drabbats av inbrott.
Nu har Samuel Karlsson fått nog och startar nattlig övervakning i bygden med goda grannar.
Älmhult • Publicerad 5 oktober 2010
Lås. Samuel Karlsson har fixat lås och larm för att avskräcka.
Lås. Samuel Karlsson har fixat lås och larm för att avskräcka.Foto: Kajsa Erlandsson
Längre bort i skogen ställde tjuvarna sannolikt sin bil, misstänker Samuel Karlsson.
Längre bort i skogen ställde tjuvarna sannolikt sin bil, misstänker Samuel Karlsson.Foto: Kajsa Erlandsson
Samuel Karlsson har tröttnat på inbrotten och startar nu grannsamverkan.
Samuel Karlsson har tröttnat på inbrotten och startar nu grannsamverkan.Foto: Kajsa Erlandsson

Samuel Karlsson i Hormeshult har satt hänglås på dörrarna och installerat larm i ladugården. Han och många andra i bygden har ilsknat till rejält över den senaste tidens stölder.

Så mycket att Samuel nu taget initiativ till grannsamverkan i byarna runt omkring. En samverkan som också innebär att bilar patrullerar i området nattetid.

Annons

– Jag började köra för en vecka sen och har varit hos polisen och fått information och skyltar. Jag tror nog att jag kan få ihop en 20 man som ska turas om att köra och vi ska ha ett möte så snart som möjligt nu så vi kan göra upp ett schema. Man orkar ju inte att göra det här ensam, menar Samuel Karlsson.

– För nu får det räcka. Och det gäller att vi är aktiva så vi kan få slut på det här.

Den 1 september upptäckte Samuel Karlsson att okända varit hemma i uthusen på gården och stulit motorsågar och elverktyg för minst 30 000 kronor.

– Jag jobbar ju i skogen men var hemma för att hämta en motorsåg och upptäckte att alla fyra var borta. Då gick jag runt och kollade lite och upptäckte att dörrarna var öppna och att fler grejer var borta, berättar Samuel Karlsson.

Ingen har hört eller sett något under natten. Men efter att Samuel snokat runt lite i omgivningarna har han ändå luskat ut hur tjuvarna antagligen gått till väga. En av gårdens skottkärror hittade Samuel i vid en liten skogsväg en bra bit från husen.

– Där hade de nog bilen och har använt skottkärran för att ta grejerna med. Sen har de gått bakom husen här och klippt upp elstängslet och taggtråden. De vågade förstås inte gå här framme.

Karlssons i Hormeshult är inte de enda som utsatts för tjuvar i trakten. Enbart längs Hormeshultsvägen är det fyra gårdar och hus som drabbats. Enligt Samuel Karlsson är motorsågar det hetaste bytet och det kan ha stulits så många som 15 stycken. Diesel har också stulits, liksom verktyg.

Nu ska bygden alltså gå samman för att stoppa tjuvarna. Det handlar inte om att ta lagen i egna händer.

– Nej, man hoppas ju att vi får iakttagelser, något bilnummer eller kanske någon bild, säger Samuel Karlsson.

Grannsamverkan

* Det är polisen som är en slags motor i Grannsamverkan som organisation. Syftet är att minska brott och öka tryggheten.

* Grannsamverkan organiseras så att ett huvudkontaktombud för hela bostadsområdet eller föreningen utses och håller kontakten med polisen.

* Grannsamverkan startade på 1970-talet i Seattle, USA. Där hade ett bostadsområde drabbats av en inbrottsvåg som polisen inte kunde komma tillrätta med.

* I en utvärdering hösten 2008 från BRÅ konstateras att en fungerande Grannsamverkan minskar vardagsbrottsligheten med 20-25 %.

* I Ljungby, Markaryds och Älmhults kommuner finns det 90 grannsamverkansområden.

Källa: www.polisen.se, www.samverkanmotbrott.se

Kajsa Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons