Annons

Hallaryds IF firade med fotbollsfest

Efter 80 år med fotboll, friidrott, bordtennis, skidor och löpning firade Hallaryds IF välförtjänt jubileum på lördagen. Gamla stjärnskott mötte unga förmågor på gräset.
Älmhult • Publicerad 30 juli 2012
Nummer 3 Bo Johnsson är en av fyra bröder Johnsson på plan.
Nummer 3 Bo Johnsson är en av fyra bröder Johnsson på plan.Foto: Andreas Larsson

Värmen är tryckande över Åvallen i Hallaryd när idrottsföreningen firar 80-årsjubileum. I partytälten flödar läsken, publiken håller sig i skuggans svala famn på fotbollsplanens ena långsida medan Hallarydsspelarna från 1980- och 1990-talen joggar omkring och försöker dra sig finter och taktik till minnes.

– Jag började min karriär 1980 i a-laget, minns Jonas Persson, Hallaryd IF:s ordförande och för dagen iklädd tröja nummer 13:

Annons

– Jag tror jag gjorde mål i första matchen.

I dagens tre omgångar spelar både tidigare trupper och dagens pojklag. Många av dem som träffas på lördagen lämnade orten för länge sedan, men har återvänt för att umgås.

– Det är en levande förening får man säga, säger Jonas som räknar till 100 anmälda till kvällens grillning med levande musik.

Vad spelar lagen om?

– Äran! Det här handlar om gemenskap, inte om priser.

Hallaryds idrottsförening bildades alltså 1932. Den första fotbollsplanen anlades på Nils Petter Bengtssons mosse, men redan 1933 bestämde sig föreningen för att bygga idrottsplatsen på Åvallen.

Gunnar Bladh har tydliga minnen från den tiden. Han är född 1934 och idag går han runt på Åvallen och hälsar på folk till höger och vänster. Fem år gammal började han som bollkalle.

– Då var träningarna helt annorlunda. Spelarna tränade bara skott på mål, så bollarna flög åt alla håll.

Som 13-åring gjorde han debut i a-laget och under en period var livet fyllt av fotboll eftersom han spelade i tre lag samtidigt. När föreningen började med löpning, skidor och bordtennis på 1970-talet var han också engagerad. Hallarydsloppet är idag större än någonsin, men jubileet ägnas helt och hållet åt fotboll.

Det är avspark i första matchen. Spelarna kämpar tappert, lyckligt ovetandes om de yngre åskådarnas kommentarer.

Annons

– Så spelade man på 90-talet, säger någon och framkallar skrattsalvor när en spelare trixar bort bollen för sig själv.

Idrottsföreningen har varit en starkt sammanhållande kraft på orten, säger Kjell-Åke Johnsson. Han var ordförande i över 20 år och har varit lagledare båda för a- och b-lagen. Nu är han planansvarig. Och de flesta som är här idag verkar ha varit inblandade på ett eller annat sätt.

På åskådarplats sitter Monica Pedersen med maken Bo Pedersen och svägerskan Majse Johnsson. Bo var med om att starta supporterklubb en gång i tiden, Monica var lagledare från slutet av 1970-talet. Majse är gift med Kjell-Åke. De tre sitter och försöker känna igen de gamla spelarna. En del är sig lika, andra är svårare att placera.

I entrékassan hälsar Sara Bengtsson jubileumsfirarna välkomna. Hur många medlemmar har föreningen?

– Förra året var det ganska exakt 200 stycken, svarar Sara.

Hon vet eftersom hon har tillverkat föreningens medlemskort. Hon sitter också i styrelsen:

– Man måste ställa upp, annars blir det ingenting kvar.

Andreas Larsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons