Annons

Han ska sälja länets ”långliggare”

Här är mäklaren som har södra Sveriges mest svårsålda hus på sin lott.
– Allt går att sälja till rätt pris, säger Christer Stjernfeldt, Älmhult, som annars ser fram emot ett rekordår i antalet sålda hus 2014.
Älmhult • Publicerad 4 augusti 2014
Svårsålt hus utanför Lönsboda.
Svårsålt hus utanför Lönsboda.Foto: Christer Stjernfeldt
Svårsålt hus i Gölshult.
Svårsålt hus i Gölshult.Foto: Christer Stjernfeldt
Foto: 

Det handlar om de hus som i åratal legat till salu på hussajten Hemnet på internet. Christer Stjernfeldts mäklarföretag råkar ha de fastigheter som toppar listan i både Kronoberg, Blekinge och Skåne. Alltså de som legat till salu längst tid.

Men det tar Stjernfeldt med ro.

Annons

– Jag hade kunnat sälja dem flera gånger om, om säljaren gått med på det bud vi fått. Annars är den gemensamma nämnaren när det gäller de här husen att de inte har särskilt bra teknisk standard.

Kronobergs ”långliggare” på Hemnet ligger alldeles utanför Älmhults tätort. I Gölshult finns fritidshuset på två rum och kök med vedbod och utedass som är till salu för 275 000. Vatten och avlopp saknas men tomten är på nästan 3 500 kvadrat.

I Blekinge toppas långliggarlistan av ännu ett fritidshus som ligger på gränsen till Tingsryds kommun, i Dalanshult utanför Fridafors. Tomten är på närmare 5 000 kvadratmetet vid sjön och har egen brygga. Ändå är det svårt att få sålt.

– Det är ju så att det mest svårsålda som finns är obebyggda tomter och hus med dålig standard, förklarar Christer Stjernfeldt.

Skånes långliggarlista toppas av ett torp i Grimsboda, Lönsbodatrakten. Även där har mäklaren haft spekulanter men budgivare och säljare har inte varit överens om priset.

– Alla fastigheter har sin köpare. Ibland kan det bara ta lite tid, skrattar Christer Stjernfeldt, vars snabbaste fastighetsaffär gick på en dag.

– Det var ett hus utanför Lönsboda som jag sålde samma dag som jag lade ut det.

Det mest svårsålda huset hos mäklarfirman tog det nio år att hitta rätt köpare till; en väderkvarn på 30 kvadratmeter på Öland.

Annars ser Christer Stjernfeldt fram emot ännu ett rekordår i försäljning i år.

– Förra året var mycket bra och det ser ännu bättre ut i år. Vi säljer mellan 120 och 130 fastigheter varje år. Hittills i år har vi sålt 70.

Annons

Många hus sålda men priserna har sjunkit de senaste åren. Det lokala marknadsvärdet har sjunkit mellan 10 och 20 procent sedan den ekonomiska krisen 2008, enligt Christer Stjernfeldt.

Och med lokalt marknadsvärde menar Stjernfeldt värdet då inga utländska köpare eller storstadsbor är med och trissar priset. De högsta priserna från tiden innan krisen har i dag sjunkit ännu mer, kanske till och med 50 procent i vissa fall.

– Trenden är faktiskt mer och mer permanentboende. Det lyser helt enkelt mer och mer i stugorna ute på landet.

Kajsa Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons