Annons

Här får byn sin snabba lina

I Liatorp grävs det för fullt och Diö är snart på g. Men i Älmhult är det delvis trögare och nu sänker Elmnet priset.
Liatorp • Publicerad 8 oktober 2015
Pontus Johansson jobbar på BN schakt och är en av dem som jobbar med att lägga ner både fiber och el utanför Liatorp. Foto: Kajsa Erlandsson
Pontus Johansson jobbar på BN schakt och är en av dem som jobbar med att lägga ner både fiber och el utanför Liatorp. Foto: Kajsa Erlandsson

Det går långsamt men säkert framåt. Ungefär 300 meter i genomsnitt per dag.

Just nu är ett lag ute vid en grusväg strax utanför Liatorp. En maskin gräver "diket" där både fibern och elkabeln ska läggas. Två mannar i diket lägger sand och kabel och en tredje kör maskinen som rullar ut kabel eller kör bort stenbumlingar från ett småländskt stenrike.

Annons

Det är nästan som att bryta ny infrastrukturell mark. Den gamla grusvägen får en extra fil med framtidens blixtsnabba fiberförbindelse.

Linan är snart framme i Strängarås.

– Vi är på väg, kanske tio eller elva kilometer till här inne i skogen, konstaterar Pontus Johansson från Markaryd - en av de fyra som fixar linan längs grusvägen.

I Liatorp är grävandet snart klart i centrala samhället. Här har Eon samtidigt grävt ner elkablar och en sådan samordning sparar dyra slantar.

– Det kan spara upp mot 40 procent av grävkostnaderna, förklarar John-Arne Sandström, vd för det kommunala Elmnet som samordnar fiberarbetena i kommunen.

Många av byanäten i kommunen är uppkopplade och klara. Andra byanät väntar på att länsstyrelsen ska besluta om deras bidragsansökningar. Totalt har länet 58 miljoner att dela ut men beskeden dröjer. Och pengarna räcker inte till alla.

Dessutom har inte tätorter som har över 200 invånare rätt till bidrag. Så exempelvis Diö tätort. Men här är snart grävskoporna igång ändå.

– Vi hoppas komma igång och gräva före jul. Just nu håller vi på och detaljprojekterar för Diö tätort, säger Fredrik Danielsson, ordförande för Diö byanät södra.

50 procent av fastigheterna är anslutna i Diö med omnejd och snart skickas de bindande avtalen ut till de intresserade. Maximalt 25 000 kronor ska en anslutning till tomtgräns kosta. Men för dem som gör en efteranmälan blir det dyrare.

– Vi har deadline för att anmäla sig den 15 november. Därefter kostar det minst 30 000, framhåller Fredrik Danielsson.

Annons

För Älmhults tätorts del är intresset lite svalare.

– Det är både och. Bitvis är det jättetrögt, bitvis rena ketchupeffekten, förklarar John-Arne Sandström, Elmnet.

Av 1400 som är anslutna i hela kommunen finns cirka 300 i Älmhults tätort, bland annat i Norregård och gamla Klöxhult. Delvis med hopp om att locka fler att ansluta sig sänker Elmnet avgiften nu från 25 000 till 20 000. En förutsättning är att 64 procent av fastigheterna på gatan/området vill vara med.

Fakta

Läge för byanäten

Hallaryd: Klart.

Bråthult: Klart.

Virestad: Klart.

Göteryd: Klart.

Delary: Klart.

Härlunda: Klart.

Pjätteryd, Diö, Liatorp, Eneryda: Väntar på ansökan hos länsstyrelsen. Grävarbeten har inletts eller kommer att starta på flera orter.

Kajsa ErlandssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons