Annons

Hastigheten sänks till 40

Nu blir det 40 i alla kommunens tätorter. I veckan pågår arbetet med att sätta upp de nya skyltarna.
Älmhult • Publicerad 4 november 2014
I går satte Andreas Åberg och Robin Svensson upp 40-skyltar i Häradsbäck. I veckan får även Eneryda, Liatorp, Diö, Pjätteryd, Göteryd, Delary, Hallaryd och Virestad nya hastighetsregler. FOTO: PONTUS STENEROS
I går satte Andreas Åberg och Robin Svensson upp 40-skyltar i Häradsbäck. I veckan får även Eneryda, Liatorp, Diö, Pjätteryd, Göteryd, Delary, Hallaryd och Virestad nya hastighetsregler. FOTO: PONTUS STENEROSFoto: 
Nu blir det 40 istället för 50 inne i alla Älmhults tätorter.
Nu blir det 40 istället för 50 inne i alla Älmhults tätorter.Foto: 

Redan 2013 beslutade Älmhults kommun att alla byar i kommunen ska ha 40-zoner. Nu är det dags att bli verklighet.

I?går startade arbetet med att sätta upp de nya 40-skyltarna i Häradsbäck och Eneryda. I veckan fortsätter arbetet på övriga orter, och allt ska vara klart på onsdag.

Annons

Tidigare har det bara varit inne i Älmhults tätort som hastighetsbegränsningen varit 40 km/h.

- Det är en bra idé att sänka hastigheterna för ökad trafiksäkerhet, säger Hanna Holm, gatu­ingenjör på Älmhults kommun.

Att det blir mer enhetliga hastighetsregler i hela kommunen är också en viktig bit i beslutet att sänka från 50 till 40, förklarar hon.

Elisabeth Gunnarsson arbetar på Handelsboden i Häradsbäck och hon tycker det är bra att hastighetsgränserna sänks. Affären ligger mitt i samhället längs med väg 120, och Elisabeth Gunnarsson berättar att det är många som kör alldeles för fort genom byn.

– Ibland när lastbilar kör förbi har de en sådan hastighet att hela huset skakar, säger hon.

Hon hoppas att de nya reglerna får folk att sakta ner.

- Nu kanske de saktar ner till 50 i alla fall. Helst hade jag velat ha ett farthinder i byn.

Utanför de nedlagda skolorna i Pjätteryd, Eneryda och Hallaryd höjs däremot hastighetsbegräsningarna från 30 till 40 km/h.

- Där tycker vi att 40 är tillräckligt lågt, säger Hanna Holm.

Pontus Steneros
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons