Annons

Helgöppet i september drog upp besökssiffrorna

Årets säsong på Linnés Råshult lockade omkring 36 000 besökare till kulturreservatet. Helgöppet under september drog upp besöksantalet något.
Älmhult • Publicerad 27 oktober 2010
Omkring 36 000 besökare kom till Linnés Råshult under säsongen maj till september. Ett sätt att locka fler till anläggningen är att ha olika arrangemang. I somras arrangerades bland annat Rosens dag. (Arkivbild)
Omkring 36 000 besökare kom till Linnés Råshult under säsongen maj till september. Ett sätt att locka fler till anläggningen är att ha olika arrangemang. I somras arrangerades bland annat Rosens dag. (Arkivbild)Foto: John Sahlin

Under maj, juni, juli och augusti, då Linnés Råshult var öppet dagligen, lockades 33 000 besökare till kulturreservatet. När anläggningen gick över till att ha öppet enbart på helgerna under september fortsatte besökarna att komma och besökarna hittar ut till Råshult även när det inte sker några aktiviteter i området. I slutet av oktober visar besökssiffran att 36 500 besöks har gjorts.

– Vid septembers slut var det några hundra färre, absolut inte mer. Det är min uppskattning, säger Anton Härder, verksamhetsansvarig för Älmhults kommuns del i anläggningen.

Annons

Att kommunen har stängt sin del av anläggningen betyder inte att kulturreservatet är stängt för allmänheten, ängarna är öppna året om.

Räkneverket sitter vi en av ingångarna till anläggningen, därmed finns det en viss felmarginal i den redovisade siffran. Ett sätt att få en mer exakt besökssiffra är att ta ut en entréavgift.

– Det är problematiskt med inträde till Linnés Råshult. Enligt de uppgifter jag har fått får man inte ta ut en avgift till ett kulturreservat eftersom det är statliga pengar som finansierar underhållet, säger Anton Härder.

Tidigare har personalen på Råshult uppskattat antalet besökare på anläggningen genom att bland annat räkna antalet bilar på parkeringen och antalet busslaster. Åren efter Linné­jubileet har man uppskattat att besöksantalet har legat runt 30?000. Jubileumsåret, 2007, var besökssiffran drygt 80?000.

Daniel Samuelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons