Annons

”Hittills har vi inte fått svar”

I september ska politikerna fatta beslut om framtiden för Liljebackens förskola. Hittills har protesterna från föräldrar strömmat in.
Smålandsposten har träffat två som tycker det är bättre om kommunen bromsar planerna.
Älmhult • Publicerad 18 augusti 2014
På tisdag hoppas de få svar på sina frågor. Själva menar Fredrik Eliasson och Evamaria Rönnegård att utbyggnadsplanerna kommer att förstöra det som är unikt med Liljebacken.
På tisdag hoppas de få svar på sina frågor. Själva menar Fredrik Eliasson och Evamaria Rönnegård att utbyggnadsplanerna kommer att förstöra det som är unikt med Liljebacken.Foto: Erik Ottosson

Få frågor den senaste tiden har väckt så starka reaktioner som den planerade utbyggnaden av Liljebacken. Idag går ett åttiotal barn på förskolan. Om planerna går i lås blir det runt 130 barn.

Det är Skogens förskola som ska flytta in, samtidigt ska en ny byggnad föras upp på Liljebackens skolområde.

Annons

Föräldrarna till barn på Liljebacken fick se ritningarna för bygget strax före semestrarna. Strax därefter hörde föräldrar och närboende av sig och undrade om det var en särskilt bra idé.

Ett tiotal föräldrar har sammanställt åtta frågor kring utbyggnaden som de tycker att de inte fått svar på. Men fler än så har hört av sig med synpunkter. Det berör dels utemiljön, konsekvenserna av ökad biltrafik och säkerheten för barnen under ombyggnadsarbetet.

Fredrik Eliasson och Evamaria Rönnegård, som båda undertecknade skrivelsen, får i uppgift att koka ner sina funderingar. Och svaret på vad som bekymrar dem mest är enkelt.

– Det handlar om att sätta barnen främst. Det är barnen som kommer i kläm om detta inte blir bra, säger Fredrik Eliasson.

– Idag är det en väldigt nära relation mellan pedagogerna och barnen. De har koll på varenda fröken. Det skapar en väldigt trygg miljö. Risken är att det blir mycket stökigare, säger Evamaria Rönnegård.

På tisdag är de kallade till möte angående Liljebacken. Föräldrar och närboende ska då möta tjänstemän på kommunen, bland annat förskolechef Mia Johansson och kommunchefen Tomas Rikse.

Förra veckan hade kommunalråden i Älmhult ett möte för att informera sig om situationen. Beskedet till föräldrarna efteråt var att kommunen kommer att ge svar på alla frågor angående utbyggnaden, som ökad trafikbelastning och att den unika utemiljön på Liljebacken inte ska försämras.

Fredrik Eliasson ser fram emot svaren på tisdagens möte.

– Hittills har vi ju inte fått några förklaringar på de punkter vi fört fram. Och de har haft flera skrivelser ganska länge.

De hoppas båda på en konstruktiv dialog. Evamaria Rönnegård:

Annons

– Jag hoppas mötet leder till en ökad förståelse för båda perspektiven.

– Och jag förväntar mig att tjänstemän och politiker inte skyller på varand­ra, säger Fredrik Eliasson.

Sett till vad politiker och tjänstemän svarat innan så tyder det mesta på att en utbyggnad av Liljebacken blir verklighet. Tiden börjar också bli mer knapp. Men det gäller bara kommunen, poängterar Fredrik Eliasson.

– Det är de som har ont om tid. Vi har inte ont om tid. Vi ser gärna att man i stället lägger tid på att hitta en lösning som blir så bra som möjligt för barnen.

Erik Ottosson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons