Annons

Höghus i Västra Bökhult upprör

Det föreslagna 16-våningshuset i det planerade bostadsområdet Västra Bökhult har blivit en nagel i ögat på flera närboende.
– Ett höghus i denna miljö är en helt befängd idé, menar en av kritikerna.
Älmhult • Publicerad 12 december 2011

Planprogrammet, som är det allra första steget i den långa processen för att ta fram en detaljplan, har nu granskats av närboende och andra intressenter. Många har reagerat på det inritade, 16 våningar höga huset. De tycker inte alls det passar in i kulturmiljön med bland annat hantverksgården och den flera kilometer långa gärdesgården.

– Vi anser att ni är inne på fel spår i den här frågan och är emot att det byggs (höghus). Vilken portal vill Älmhult visa upp för besökarna från väster? Ett byggkomplex som på inget sätt rimmar med den natur och bebyggelse som finns runtomkring? En portal som för tankarna till förorten med dess problem? skriver en annan av kritikerna.

Annons

Mathias Karlsson, miljö- och byggchef, tar kritiken med ro.

– Själva tanken är att redovisa de långsiktiga, övergripande tankarna från kommunens sida. Just nu diskuterar vi åtminstone tre delar: förskolan, bostadsområdet och höghuset. Det som är mest konkret är förskolan och etapp 1. Höghuset är mer på sikt, att pröva den tanken. Hur skulle det bli om man gör så här? Det ligger inte så nära i tid, och senare får man också fundera på platsval.

Har ni fått några positiva kommentarer på höghuset?

– (tystnad) Jo, det brukar alltid finnas någon positiv, men de som svarar är ofta grannar som har synpunkter. Sen har vi hört i andra sammanhang att det låter spännande och intressant. Det är ofta så i plansammanhang, blir man berörd så kanske det inte är så enkelt alla gånger att se det här positivt.

Processen att ta fram en ny detaljplan tar cirka ett år, fortsätter Karlsson. Planprogrammet är förs-ta steget. Han tror att det dröjer till februari innan nästa steg, samrådet, kommer på tal.

– Nu ska vi smälta synpunkterna vi fått och arbeta fram en samrådshandling.

Programområdet är ca 30 hektar och ligger direkt norr om de nya bostadskvarteren i Paradiset, ca 2 km nordväst om Älmhults centrum.

Bebyggelsen i Västra Bökhult bör enligt programmet vara en blandning av olika upplåtelseformer för att attrahera olika befolkningsgrupper och öka den sociala hållbarheten.

Området är tänkt att genomföras i etapper under en 20-årsperiod.

Först kommer detaljplan för förskolan att tas fram, därefter för första etappen av bostadsområdet.

Johan Kristensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons