Annons

I dag ges beskedet om de får ta över skolköken

I dag ska de styrande politikerna ge besked om kostverksamheten ska drivas som intraprenad. Men vissa kök kan bli kommunala även om det blir en förändring.
Älmhult • Publicerad 26 oktober 2010
Sofia Herbertsson är tillförordnad kostchef. Foto: Daniel Johnston
Sofia Herbertsson är tillförordnad kostchef. Foto: Daniel JohnstonFoto: Daniel Johnston

Som Smålandsposten tidigare berättat vill de tillförordnade kostcheferna Sofia Herbertsson och Carina Walthersson ta över den kommunala kostverksamheten. Totalt handlar det om över 20 kök. I dag ska politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott diskutera frågan. Flera olika alternativ finns. Ja till intraprenad. Nej till intraprenad. Eller ja, med ett par kök kvar i kommunal regi.

– Först och främst var det politikerna som ville att vi skulle lämna ett förslag där vi inte hade hela verksamheten med. Vår önskan är fortfarande att ta över hela verksamheten, säger Sofia Herbertsson.

Annons

De kök som valdes bort var Pehr Hörbergsgården i Virestad samt skolköken i Liatorp, Eneryda, Bråthult och Häradsbäck.

– Det var ett jättesvårt val. De här köken ligger i utkanten och för vår del innebär det väldigt mycket körning till de här köken. Det är väl mer för att man ska knyta ihop så centralt som möjligt. Någonstans får man dra den gränsen.

Om politikerna väljer att godkänna ansökan, men utan samtliga kök, måste de själva behålla en kostorganisation.

– För kommunen skulle det bli en ökad kostnad om man ska dela. Då måste man anställa en ny kostchef för bara de köken och det rör sig om sju personer i personalen.

Sedan tidigare drivs Haganässkolans kök som intraprenad. Det försöket har blivit mycket lyckat. Om Sofia Herbertsson och Carina Walthersson får ta över hela kostverksamheten kommer de att ansvara för en verksamhet med en nettobudget på omkring 20 miljoner kronor. Kommunhusets kafeteria och Kojans förskola finns också med i deras plan. De har tidigare varit utanför den kommunala kostenheten.

– Vår förhoppning är att kunna börja vid nyår. Det bästa är alltid att börja vid ett årsskifte för man lägger en ny budget då, säger Sofia Herbertsson.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons