Annons

I pandemins spår – kommunalrådet frågar sig vad som kan ingå i välfärden

Kommunalrådet Elizabeth Peltola (C) ifrågasätter nu vad som kan ska ingå i invånarnas välfärd. Det är det strama ekonomiska läget som man behöver hitta en lösningar på. Men vad lösningarna kan vara är oklart.
Älmhult • Publicerad 27 november 2020
Elizabeth Peltola (C), kommunstyrelsens ordförande, vill se över vad kommunen verkligen behöver göra.
Elizabeth Peltola (C), kommunstyrelsens ordförande, vill se över vad kommunen verkligen behöver göra.Foto: Lisa Dahlgren

– Det finns ingen ”quickfix”, säger Elizabeth Peltola (C) som svar på frågan vilka förändringar kommuninvånarna kan förvänta sig de närmaste åren på grund av det rådande ekonomiska läget.

Pandemin har satt Älmhults kommuns ekonomiska läge i ett nytt, men ändå gammalt ljus. Både utbildningsnämnden och socialnämnden har under flera år kämpat med relativt stora underskott. Utbildningsnämnden har genom diverse effektiviseringar förbättrat sin ekonomi, men sämre har det gått för socialnämnden som i pandemitider har fått utökade kostnader för försörjningsstöd och skyddade boenden.

”Vi måste anpassa oss så att ekonomin blir hållbar över lång tid. Då måste vi ha en diskussion om vad som ska ingå i välfärden.”
Elizabeth Peltola (C).
Annons

Budgeten för 2021 som den nya alliansen med C, M och KD nyligen drev igenom innebär att man skjuter till pengar till nämnderna. Men samtidigt tar man 24 miljoner kronor av resultatutjämningsreserven, vilket oppositionen kritiserat.

Och just den detaljen, att man tar pengar från reservkontot, kräver enligt Elizabeth Peltola “strukturella förändringar” i kommunens verksamhet.

– Vi måste anpassa oss så att ekonomin blir hållbar över lång tid. Då måste vi ha en diskussion om vad som ska ingå i välfärden, säger hon.

Vad är det som ska ingå, eller inte ingå i välfärden?

– Det är den resan vi behöver göra de kommande åren. Tittar man på siffror för Sveriges kommuner kan man se att kostnaderna i kommunerna ökar en procent mer än vad demografin gör. Det beror ofta på att vi har högre politiska ambitioner än vad ekonomin tillåter. Att vi kanske lovar guld och gröna skogar. Vi ska se över vad vi är skyldiga till enligt lag och sen ska vi hålla oss till det. Det är det lagstiftningen är till för. Men jag kan inte ge dig några exempel på det. De allra flesta invånare vill så klart ha ännu mer service men det måste hålla långsiktigt.

Du har inget exempel alls på vad detta kan vara?

– Jo, det har jag, men det behöver jag formulera lite och jobba med internt. Och vi behöver ha en dialog med invånarna. Det har vi gjort med fokusgrupper när vi byggde servicecentret och när vi planerade det. Det är en fråga för hela Sverige att få välfärden att hålla över en längre tid.

– Men teknik skulle kunna vara en sak man använder sig av för att få ner kostnader. Till exempel att man har en kamera som tittar till en omsorgstagare med hemtjänst i stället för att man åker ut med nattpatrullen.

Att höja skatten, som Socialdemokraterna vill, är inget alternativ som håller långsiktigt enligt Peltola.

– Det går ju inte att höja skatten varje år i samma takt som kostnaderna ökar.

Annons

– Jag säger inte att man absolut inte ska göra det. Men man måste göra den här resan först. Oppositionen beskyller oss för att vara slarvigare ekonomin. Men då ger man inga incitament för verksamheterna att ställa om och blir mer effektiva. Alla andra vägar måste uttömmas innan vi höjer skatten.

Karl-Magnus LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons