Annons

Ikeas hotell får klartecken

Nu kan Ikea börja bygga det som kommer bli Smålands största hotell.
Miljö- och byggnämnden har beslutat om bygglov efter att Ikea kompletterat med sprinklersystem.
Älmhult • Publicerad 11 juni 2014

Nämnden hade tänkt att säga ja till Ikeas bygglovsansökan redan i april. Men under sitt möte sköt man upp beslutet på grund av ett angränsande vattenskyddsområde.

Hotellbyggnaden vid Ikeas värdshus, som är tänkt att hysa 500 bäddar och bli Smålands största, ligger inom Älmekulla vattenskyddsområde.

Annons

Enligt tekniska förvaltningen finns det en risk att förorenat vatten skulle kunna rinna ner i grundvattnet under exempelvis ett släckningsarbete vid en brand.

Förvaltningen menade att ett sprinklersystem, som inte fanns inritade i de dåvarande hotellritningarna, skulle vara en bra lösning på problemet. Dels för att det är bättre ur brandsäkerhetssynpunkt men också på grund av miljöaspekten.

Den skickade med det förslaget till Ikea. Och möbeljätten var inte sena med att nappa på förslaget. I deras nya hotellritningar finns sprinklersystem med.

Därför har nu miljö- och byggnämnden beslutat att ge bygglov.

Pontus Steneros
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons