Annons

Ikeas skolsatsning får positivt betyg

Att Ikea pumpar in miljoner i den kommunala skolan ger positiva resultat. Det visar en första utvärdering av samarbetet.
Älmhult • Publicerad 13 augusti 2014

Satsningen innebär att Ikea gav 4 miljoner kronor under året till extra insatser i den kommunala skolan. Lika mycket gav de till Internationella skolan, men de är inte med i utvärderingen.

– Det här är en unik möjlighet att testa nya metoder. Där vi sätter fokus ger det goda resultat, säger Jörgen Rosén, projektsamordnare från kommunen

Annons

.

På lågstadiet har man arbetat med att förbättra skrivandet med hjälp av en specialpedagog. Resultaten visar enligt Jörgen Rosén att eleverna i årskurs två, som deltagit i programmet, klarar skrivdelen av det nationella provet lika bra som eleverna i årskurs tre.

Huvuddelen av pengarna har de investerat i att ha dubbla lärare på mellanstadiets engelsk, matte- och svensklektionerna. Något som gett resultat, bland annat tycker eleverna att matte är roligare än förut.

– Det är fler lärare som kan hjälpa till. Men också en möjlighet för lärarna att planera tillsammans och lära av varandra, säger Jörgen Rosén.

Det goda betyget gör att dubbla lärare ska provas i högstadiets engelska och matte.

Men kan man vara säker på att just Ikeapengarna gjort det bättre?

– Nej, men det har varit en viktig del i det. Det har varit mycket omorganisationer som kan ha påverkat. Ett år är också kort tid att se säkra resultat, säger Jörgen Rosén.

Ikea har redan tidigare annonserat att de tycker projektet är lyckat. I höst bestäms om det blir fler år.

Olof Peterson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons