Annons

Ingvar Kamprad öppnade nytt center för Ikea-kultur

Två års idogt arbete och runt 35 miljoner kronor har det kostat. Men nu är Ikea Tillsammans, företagets kulturella center på plats.
Älmhult • Publicerad 25 augusti 2010
Mats Agmén konstaterar att Ikeas kulturcenter innehåller många situationer som ska skapa eftertanke.
Mats Agmén konstaterar att Ikeas kulturcenter innehåller många situationer som ska skapa eftertanke.Foto: Bosse Vikingson
Den demokratiska designen är en av de centrala delarna för Ikea, konstaterar Mats Agmén.
Den demokratiska designen är en av de centrala delarna för Ikea, konstaterar Mats Agmén.Foto: Bosse Vikingson
Foto: 

Invigningen stod grundaren Ingvar Kamprad för:

– Jag är väldigt, väldigt glad att få vara med om detta ögonblick och inviga kulturcentret, säger han.

Annons

Talet innehöll en hel del om Ikeas utveckling med bland annat satsning på demokratisk design:

– Form, funktion och produktionsanpassning har blivit vårt verktyg genom tiderna. Alla Ikeaner vet att vårt hjärta finns i Älmhult och det är en fantastisk upplevelse att vi får ett kulturcentrum här i Älmhult.

Han konstaterade att med den ständiga expanderingen, igår öppnades två nya varuhus i Frankrike, blir det allt svårare att behålla det som kallas Ikeakulturen vid liv. Men det är centrets uppgift.

Thomas Bergström, vd för Inter Ikea Systems BV med uppgift att vårda Ikeakonceptet:

– Det är en viktig milstolpe när vi för första gången samlar kulturen under ett tak. Det är viktigare än någonsin att ha en gemensam samlingsplats för kulturen. Tillsammans är fundamentet för att vi ska leva i kulturen och förbättra och utveckla konceptet.

Förutom den ständiga expansionen finns det problem. Mats Agmén som arbetat med Ikeas kultur sedan början av 80-talet sticker inte under stol med det.

Han är diplomatisk, men att 15 procent av de anställda på lagret i Älmhult kommer att vara anställda av bemanningsföretag och att tio procent i varuhuset i tyska Wallau är tillfälligt anställda, skapar inte en grund för en gemensam företagskultur.

– Utan att vara kritisk finns det en utmaning i att det finns folk som kommer utifrån. Det är inte avgörande men en utmaning, säger han och exemplifierar själv med många konsulter inom IT-verksamheten.

Var de största svårigheterna med att nå ut med kulturen ligger, råder det dock ingen tveksamhet om.

– Det är på chefsnivå. Ute på golvet träffar vi rätt i hjärtat på de anställda.

Annons

I centret som innehåller tre våningar och totalt närmare 3 000 kvadratmeter finns utställningen Ikea genom tiderna. Det nya är en våning med konferenslokal för 200 deltagare samt åtta mindre konferensrum.

På första våningen finns en utställningshall, till stora delar interaktiv, som kopplar ihop olika övningar för att visa Ikeakonceptet och hur det fungerar när det går som bäst. Där visas hur de anställdas olika roller tillsammans skapar en helhet, hur produkter skapas, råvarornas betydelse, varuflöden och diskussionsutrymmen.

Dessutom ska det ges möjlighet till över 30 olika småländska upplevelser. Det kan handla om allt från att fiska kräftor till att besöka glasbruk.

Mats Agmén om kulturcentret:

– Det är en livförsäkring. Vi säger att kulturen är det viktigaste för oss. Och väldigt viktigt för kulturen är Älmhult. Förutsättningen för en stark Ikeakultur är Älmhult.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons