Annons

Ja till nytt polisdistrikt över länsgränsen

Nästa år kan polisverksamheten i Älmhult slås ihop med Osby kommun.
Polisens förslag är ute på remiss och Älmhults kommun ställer sig positiva.
Älmhult • Publicerad 9 augusti 2014

– Vi ser inga problem med att Osby kommer till, utan tycker snarare tvärtom att det kan tillföra något. Vi bryter de här gamla traditionella gränserna som finns, och det kan finnas ett värde i det, säger Elizabeth Peltola (C), ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Förslaget från polisen, som just nu är ute på remiss hos berörda kommuner, är att Osby kommun ska tillhöra det nuvarande lokalpolisområdet, med Markaryd, Ljungby och Älmhult.

Annons

Älmhults kommunchef Tomas Rikse skriver i remissvaret att han inte kan se några negativa konsekvenser med den nya indelningen. Därför ställer sig kommunen positiva till förslaget.

I veckan var ärendet uppe i kommunstyrelsens arbetsutskott, som gick på Tomas Rikses linje. Nu går ärendet vidare till kommunstyrelsen.

Bakgrunden är att hela polisorganisationen ska omorganiseras efter nyår. Då ska 21 länspolismyndigheter samlas i en myndighet med sju regioner. Kronobergs län ska tillhöra Polisregion Syd tillsammans med Skåne län, Kalmar län och Blekinge län.

– Och nu jobbar vi med hur den interna strukturen ska se ut inom regionen, säger Ulf Ericsson på Förändringskansliet Polisregion Syd.

Han förklarar att det redan i dag finns ett bra samarbete mellan kommunerna, och med Osby tillsammans med Älmhult, Ljungby och Markaryd får man ett område som i storlek liknar övriga närpolisområden i den kommande regionen. Indelningen är därför naturlig.

Klubbas förslaget ska det dock inte gälla direkt från 2015.

– Utan det här är tänkt att genomföras senare, kanske under hösten, säger Ulf Ericsson.

Pontus Steneros
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons