Annons

Ja till väg efter 50 år

Efter nästan 50 år av utredningar och diskussioner klubbade kommunfullmäktige igenom detaljplanen för Haganäsvägen.
Älmhult • Publicerad 31 januari 2012
Annika Rydh (SD).
Annika Rydh (SD).Foto: Andreas Larsson
Michael Öberg (MP).
Michael Öberg (MP).Foto: Andreas Larsson

Sverigedemokraten Annika Rydh tog initiativet till måndagskvällens första politiska duell. Hon ställde socialnämndens ordförande Vidar Lundbeck (C) mot väggen.

-Varför nekas äldre plats på Nicklagården samtidigt som kommunen vill ge ensamkommande flyktingbarn husrum där? undrade hon.

Annons

Lundbeck förklarade att biståndshandläggare beslutar ifall en person är i behov av särskilt boende – oavsett om det finns platser lediga eller inte. De ensamkommande barnen utgör inget hot mot rättssäkerheten i detta, menade han.

Stefan Jönsson (S) gläntade på dörren till skolans värld. Ett år med centerstyre har resulterat i ett underskott på 17 miljoner kronor, hävdade han, och undrade om landets bästa skola är möjlig i Älmhult i det läget.

- Ja, svarade Claes Lindahl (C), utbildningsnämndens förste vice ordförande.

Varpå fullmäktiges ordförande Bo Mazetti-Nissen (M) berömde de bägge att ha hållit sig föredömligt kort.

Det som kan vara Älmhults äldsta politiska surdeg lockade till fullmäktiges längsta meningsutbyte. På dagordningen stod detaljplanen för Haganäsvägen, en del av den planerade Haganäsleden.

Kommunalrådet Elizabeth Peltola (C) såg på planen som den bästa möjligheten att genomföra något som funnits på agendan sedan 1963:

– Jag vill med emfas förespråka bifall.

Michael Öberg (MP) var av en annan uppfattning. Svartklädd och med djupt allvar i rösten menade han att detaljplanen inte tar hänsyn till att Haganäsvägen, enligt Miljöpartiet, blir en alltför central genomfartsled för överskådlig framtid. Han fick medhåll av Annika Rydh (SD).

Ingemar Almkvist (S) menade att Öberg inte hade rätt när han talade om en genomfartsled. Enligt Almkvist är 80 procent av trafiken på väg in i, snarare än genom, Älmhult.

Även M och V var för planen som antogs. MP och SD reserverade sig mot beslutet.

Annons

Kommunens nya näringslivspolicy är tänkt att ange riktningen in i framtiden. Men diskussionen ledde in på ett par sidospår.

Monica Haider (S) undrade om näringslivsarbetet skulle bli lika underfinansierat som hon ansåg att skolan är. Gull-Britt Tranvik (SD) hakade på och frågade om skolan i Häradsbäck ska läggas ner, innan ordförande Bo Mazetti-Nissen (M) avbröt för avvikelse från ämnet.

Såväl Elizabeth Peltola som Michael Öberg var positiva till den breda diskussion som lett fram till förslaget. Policyn antogs utan att några röster emot kunde noterades.

Andreas Larsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons