Annons

Kamprad startar stiftelse Agunnaryd

Först en stiftelse till Linnéuniversitetet. Nu skapar Ingvar Kamprad ytterligare en. Det blir sex miljoner till stöd för hembyn Agunnaryd.
– Det är roligt att vi nu kan ta del av hans framgångar och att han tänker på sin hemby, säger nyutnämnda ordföranden Bengt Nilsson.
Älmhult • Publicerad 13 januari 2012
Styrelsen för Agunnarydsstiftelsen består av Bertil Granrot (revisor), Benny Lindahl, Heidi Kristiansson, Katarina Aronsson, Mikael Andersson och Bengt Nilsson.
Styrelsen för Agunnarydsstiftelsen består av Bertil Granrot (revisor), Benny Lindahl, Heidi Kristiansson, Katarina Aronsson, Mikael Andersson och Bengt Nilsson.Foto: PRIVAT

Efter att sporadiskt ha stöttat Agunnaryd under lång tid har Ingvar Kamprad beslutat att göra det stödet mer organiserat. Han går in med sex miljoner kronor till en ny stiftelse som ska stödja service, kommunikation, trygghet, krishantering, arbete och gemenskap i byn.

För att organisera arbetet tillsätts en styrelse om fem personer, alla från Agunnaryd, och Bengt Nilsson blir dess första ordförande.

Annons

– Jag har haft kontakt med Ingvar personligen under en fem,sex år i relation till lanthandeln, som han var med och stöttade. Han har ringt någon gång per år och frågat hur läget är i Agunnaryd. Så jag har väl troligen byggt upp ett förtroende, förklarar han utnämningen.

Pengarna motsvarar mer än 8 500 kronor per person i byn. I och med bildandet av stiftelsen skickar Ingvar Kamprad, genom Bengt Nilsson, också med en hälsning till bygden:

– Skriv nu att jag uppmanar Agunnarydsborna att på sikt dubblera min insats i Agunnarydsstiftelsen, tillsammans blir det riktigt bra.

Bengt Nilsson förklarar att den typ av tankesätt alltid varit viktig för Ingvar Kamprad.

– Man kan tolka det på flera olika sätt. När han gav bidrag till lanthandeln så sa han: "Om ni lägger en halv miljon så ger jag motsvarande". Det handlar om att ge tillbaka, förklarar han.

Stiftelsen kommer att dela ut pengar, från avkastningen av beloppet, till dem som ansöker, men kommer också på eget initiativ att skänka pengar till projekt stiftelsen tycker är viktiga för byns utveckling.

Eftersom det tar ett år innan det finns någon avkastning kommer styrelsen i stället att ägna året åt att organisera arbetet. En gång per år kommer stiftelsen att möta allmänheten för att redovisa arbetet. Men man har redan några tankar om projekt som kan vara viktiga att stötta. Till exempel att utveckla lanthandeln vidare, medverka till bredbandsexpansionen, skapa en biobuss, och stödja ungdomars engagemang.

Bengt Nilsson förklarar också att han länge känt till Ingvar Kamprads vilja att stödja bygden, men tror att pengarna kommer nu för att han själv vill vara med och påverka arbetet medan han fortfarande kan.

Thomas Holmgren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons