Annons

Kan bli världsarv först år 2017

Planerna på att göra ­Linnés Råshult till ett av Unescos världsarv går trögt. Nyligen hade stiftelsen som äger gården ett uppföljningsmöte med länsstyrelsen där man konstaterade att tidsplanen skjuts fram.
Älmhult • Publicerad 13 juni 2014
Foto: Pontus Steneros

Enligt Ingemar Johnsson, styrelseordförande i stiftelsen Linnés Råshult, kan gården och omgivningarna i bästa fall bli ett världsarv först 2017.

– Till en början tänkte vi att en nominering ­skulle vara klar till dags dato. Men vi är glada att tanken lever. Det viktigaste är att det kommer att bli av, säger han.

Annons

Förutom Linnés Råshult gäller världsarvsnomineringen elva andra platser med Linnéanknytning i världen. Tillsammans går de under namnet The rise of systematic biology och är tänkta att stå som symbol för den vetenskap, systematisk biologi, som växte fram i och med Carl von Linnés forskning.

Enligt Ingemar Johnsson är orsaken till fördröjningen att de andra engagerade länderna inte kommit lika långt i sitt förberedelsearbete.

Att bli ett världsarv skulle betyda mycket för Linnés Råshult menar han.

– Det skulle betyda att staten tar ett långsiktigt ansvar för Råshult och i längden innebär det fler turister till oss.

Erik Ottosson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons