Annons

Kommunalrådspost vigd åt SD fick nej

Efter många brandtal klubbades i?går alliansens budget för 2015, precis som väntat. Desto mer överraskande blev debatten om politkerarvoden, där SD sa nej till politiska vilden Annika Rydhs förslag om special­inrättad kom­munalrådspost för SD.
Älmhult • Publicerad 24 juni 2014
Inte bara budget. Under fullmäktige lämnade Folke och Eva Lindskog in ett medborgarförslag om nya kommunsymboler i sann ?Kålle o Ada?-stil. Thure och Maja kallade de dessa skapelser, som möttes av applåder av fullmäktige.
Inte bara budget. Under fullmäktige lämnade Folke och Eva Lindskog in ett medborgarförslag om nya kommunsymboler i sann ?Kålle o Ada?-stil. Thure och Maja kallade de dessa skapelser, som möttes av applåder av fullmäktige.Foto: Johan Kristensson

Gårdagens fullmäktige, det sista innan sommaruppehållet, blev långt.

Kommunstyrelsens ordförande Elizabeth Peltola (C) presenterade å alliansens vägnar det hon kallar för en ”utvecklingsbudget”, som bland annat består i ytter­ligare 2,5 miljoner kronor i ökade anslag till en ”utvecklingsbuffert”, två miljoner till en ”expansiv befolkningsprognos” och två miljoner kronor till en buffert inom socialnämndens verksamhet, som just nu dras med stort underskott.

Annons

– Vi lägger en utvecklingsbudget, men också småländsk eftersom vi når överskottsmålet på en procent, sa hon.

Flera socialdemokrater slog ner på Peltolas tidigare uttalande i Smålandsposten där hon kallade partiets skuggbudget för en ”hittepå-budget” och ett missbrukande av försiktighetsprincipen. Främst baserat på att S räknar med 5,7 miljoner kronor i extra stats­bidrag vid en S-regering och drygt 3 miljoner kronor extra i ökade skatteintäkter från 80 inflyttare.

– Vågar man inte tro på 80 inflyttade personer under nästa år när det kommer att stå 60 lägenheter klara tycker jag att det är svagt, sa oppositionsrådet Ingemar Almkvist (S).

SD yrkade bifall till alliansens budget men med några tillägg, bland annat att en drogsamordnare skulle anställas för en halv miljon kronor och att ”ej fördelade driftskostnader” med en miljon kronor fördelas om och läggs på underhåll av några utpekade landsbygdsskolor. De ville även sänka anslaget till orangeri- och kunskapscentrum med 800 000 kronor. Men detta var redan gjort.

Vid 22–tiden klubbades hursomhelst alliansens regering med röstsiffrorna 24–16. Gusten Mårtensson (C) närvarade ej.

Fullmäktige hann även med att rösta igenom nya arvoden till förtroendevalda, det vill säga dem själva. Förslaget som låg på bordet var att ett kommunalråds lön skulle vägas mot riksdagsarvodet istället för som idag, prisbasbeloppet, samt höjas. För dagens kommunalråd på 100 procent, Elizabeth Peltola, skulle det innebära en lönehöjning från cirka 44 000 kronor till 50 000 kronor. Men mest förvånande var kanske politiska vilden Annika Rydhs (tidigare SD) förslag om att låta arvodena ligga kvar ungefär som idag men istället inrätta ett nytt oppositionsråduppdrag vigt åt SD och avlönat med 50 procent av prisbasbeloppet.

Gull-Britt Tranvik (SD) tyckte dock inte detta var ett bra förslag och röstade nej. Beslutet blev i?stället som alliansen tänkt sig.

I frågan om nya pensionsbestämmelser för förtroendevalda, i huvudsak mindre gynnsamma, kom Claes Lindahl (C) med ett sent tilläggsyrkande vilket förvirrade Monica Haider (S), som yrkade återremiss. Endast en tredjedels majoritet krävdes och Haiders yrkande gick igenom. Elizabeth Peltola (C), Sonja Emilsson (M) och Bodil Hansen (M) anmälde jäv.

BUDGETARNA

I KORTHET

?Mycket i alliansen respektive S budget är samma. Men några punkter skiljer. S vill bland annat:

4?Erbjuda betald sommarskola för lågpresterande grundskoleelever.

4?Ge 6,7 miljoner kronor mer till skolan än vad alliansen vill.

4?Ge 4,5 miljoner kronor mer till omsorgen.

4?Finansiera det mesta av detta med utlovade intäkter från en S-regering samt 80 fler invånare, vilket kritiserats starkt av alliansen.

Johan Kristensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons