Annons

Kommunchef Tomas Rikse har ilsknat till

Upprörande hantering som skapar irritation.
Migrationsverket får skarp kritik av Älmhults kommunchef. Trots löfte informerade verket inte om att de första asylsökande anlänt till Virestad.
Älmhult • Publicerad 7 november 2014
Tomas Rikse.
Tomas Rikse.Foto: 

Att det gamla äldreboendet Björkhaga i Virestad var på gång att bli ett tillfälligt boende för asylsökande har varit känt i några månader. Fastighetsägaren, företaget Workaton AB, har jobbat med att förbereda byggnaderna för ett boende. Men tillståndet från Migrationsverket har dröjt.

För en vecka sedan meddelade Migrationsverket att det inte fanns något avtal och att de inte kunde svara på när ett sådant var klart. Men sedan har det hänt saker. På onsdagen flyttade de första asylsökande in.

Annons

Tomas Rikse skrev på onsdagskvällen ett argt mejl till Jan Ekdahl, enhetschef på Migrationsverket. I brevet skräder han inte orden och är mycket upprörd över att Älmhults kommun inte informerats. Trots löften.

Rikse skriver: ”Jag har inte hört något från er utan endast ryktesvägen fått höra att ni redan har placerat ett 40–50-tal personer på boendet i Virestad. Om ryktet talar sanning tycker jag att er hantering är upprörande!”

– När vi hade ett möte för 3, 4 veckor sedan utlovade Migrationsverket att vi skulle få tydliga signaler i god tid så att vi kunde ha ett nytt möte med Virestadsborna, föreningslivet och Migrationsverket. Nu skapar detta irritation i onödan, säger Rikse.

Syftet med mötena var att mottagandet av de asylsökande i Virestad skulle bli så bra som möjligt, menar Rikse.

Och Jan Ekdahl medger att han inte hållit sitt löfte till Älmhults kommun.

– Vi har ett jättetryck just nu och jag hann inte reagera.

På tisdagen blev avtalet klart för Björkhaga och på onsdag eftermiddag fick Ekdahl information om att de första asylsökande var på väg. Jan Ekdahl ska kalla till ett nytt möte i Virestad nästa vecka.

Kajsa Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons