Annons

Körde i 193 km/tim på E 4 – fick behålla körkortet

I 193 km/tim körde den 26-årige mannen från Älmhult personbil på E 4 i Ljungby kommun. Polisen stoppade mannens framfart – men lät honom behålla körkortet.
Älmhult • Publicerad 22 oktober 2010

– Jag har haft bilen på service och ville kolla att allt var okej, också i höga hastigheter, sa mannen enligt utredningen till polisen direkt efter att ha blivit stoppad.

Älmhultsbon klarar sig undan med 4 000 kronor i böter för hastighetsöverträdelse. Åklagaren har i dagarna skrivit ut ett strafföreläggande och körningen bedöms inte så vårdslös att det kan bli frågan om vårdslöshet i trafik.

Annons

Polisen gjorde nämligen en särskild notering om att det inte inträffade några incidenter under mätsträckan.

Fortkörningen inträffade i slutet av augusti på E 4:an där 100 km/tim var högsta tillåtna hastighet. I mycket hög fart körde mannen om en civil polisbil som låg i en fordonskö.

När fortköraren passerat tog polisen upp jakten och mätningen varade i närmare 1,1 kilometer. Bilisten avverkade sträckan på 19,8 sekunder vilket ger en medelhastighet på 193 km/tim.

Polisen lyckades stoppade Älmhultsbon vid avfarten till Nöttja och föraren erkände utan omsvep. Körkortet brydde sig dock inte trafikpoliserna från Kristianstad om utan lät Älmhultsbon fortsätta, trots att han nästan kört dubbelt så fort som till­låten hastighet.

– Normalt sett dras körkortet direkt om tillåten hastighet överskridits med minst 30 km/tim, säger Eva Saxlund, förundersökningsledare vid Kronobergspolisens trafikavdelning där utredningen handlagts.

Men Älmhultsbon lär ändå få klara sig utan körkort under en period när domen vunnit laga kraft. Då blir det transportstyrelsen som avgör körkortsfrågan.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons