Annons

Kristen tv drar in miljoner

Intäkterna från gåvor skjuter i höjden för medie­koncernen runt kristna Kanal 10, som uppmanar sina tittare att skänka bort pengar. Förra året tiggde de ihop över 46 miljoner kronor.
Älmhult • Publicerad 16 augusti 2014
Foto: 

Koncernen DBC Media innefattar flera Älmhultsbolag med kristen agenda. Störst är Kanal 10 där den omtvistade pastorn Jens Garnfeldt, som påstår att han kan bota sjuka, under våren var med flera gånger i veckan. Men till koncernen hör även företag som sysslar med kristna tidningar, webbradio och resor.

På fem år har omsättningen i koncernen mer än fyrdubblats, även under senaste året ökade omsättningen kraftigt, från 46 till 59 miljoner kronor. Det visar koncernens nya årsredovisning. Den största andelen av intäkterna, 46,4 miljoner kronor 2013 består av gåvor och bidrag som skänkts utan någon motprestation.

Annons

Den stora framgången ligger hos flaggskeppet, Kristen TV i Sverige AB, som gjorde en vinst på 4,5 miljoner kronor. Men andra delar av koncernen har gått sämre och ekonomin är svajig. Webbradion, informationsportalen Kyrkinfo och satsningen på kristen tv i Norge går samtliga med över en miljon i förlust var.

I mars förra året började de sända kristen tv-kanal även i Asien. Storsatsningen innebar investeringar i teknik och studiouppbyggnad i Sverige och i Indien, men också knappt tre miljoner kronor i inkomna gåvor.

För Börje Claesson, VD och pastor är det inget konstigt alls med att verksamheten bygger på gåvor.

–Hela frikyrkorörelsen bygger ju på gåvor. Och vi kan inte göra det vi gör utan, framhåller Börje Claesson.

Förra året fick koncernen alltså ihop över 46 miljoner i gåvor. Men ­Börje Claesson är inte nöjd.

–Jag önskade att det kunde vara mycket mer. Det är bra men vi är ­dåliga i Sverige på att ge gåvor. Tänk vad mycket vi kunde göra med ännu mer pengar.

Börje Claesson jämför med den norska tv-kanalen Visjon Norge som, enligt Claesson fick in 80 miljoner norska kronor.

Och Claesson siktar minst lika högt.

– Jag hoppas att vi nästa årsredovisning har dubbelt så mycket gåvor som i år.

Det finns flera sätt att skänka pengar. På Kanal 10:s hemsida finns noggranna instruktioner hur man kan göra. Allt från enstaka gåvor med kontokort, inbetalningskort, sms eller helt enkelt ring in på ett betalnummer.

Annons

Allra helst vill Börje Claesson och hans koncern ha månadspartners.

– Ja, det är vår önskan att få fler partners, då vet vi från månad till månad att vi har pengar till löner och annat.

–Och nu för tiden är media det bästa missionsredskapet.

Den danske mirakel­göraren Jens Garnfeldt är inte längre med i Kanal 10:s program­tablå. Är ni osams?

– Nej, inte alls. Jag är till och med bjuden på hans 50-årskalas.

Kajsa Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons