Annons

Kvinna häktad för att ha fört bort dottern

En kvinna i 40-årsåldern, boende i Älmhult, har häktats i sin frånvaro misstänkt för grov egenmäktighet med barn. Kvinnan har försvunnit utomlands tillsammans med sin tvååriga dotter – kvar i Älmhult finns flickans pappa.
Älmhult • Publicerad 23 oktober 2010

– Vi har vissa spår att arbeta med om var kvinnan befinner sig. Mer vill jag av utredningsskäl inte berätta, säger åklagare Patrik Holgersson.

Kvinnan är medborgare i Kazakstan och har tillsammans med flickans pappa gemensam vårdnad. Fram till i mitten av september bodde hon och mannen på skilda adresser i Älmhults kommun.

Annons

Då förde kvinnan plötsligt bort parets flicka från bostaden till Riga i Lettland och sedan dess hålls dottern gömd på okänd plats. Åklagare Patrik Holgersson säger att mannen vände sig till polisen för att få hjälp kort efter att kvinnan lämnat Sverige.

En månad senare gjordes bedömningen att det var möjligt att få kvinnan häktad i sin frånvaro och därmed internationellt efterlyst.

Åklagaren presenterade inför tingsrätten vad som hittills kommit fram under utredningen och framhöll att tvåringen nu tvingas leva helt avskuren från sina kontakter med pappan.

Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar och tingsrätten i Växjö beslutade att kvinnan skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för grov egenmäktighet med barn. Brottet bedöms som grovt bland annat med hänsyn till att flickan enbart är två år gammal.

Kvinnan häktas eftersom tingsrätten anser att det finns risk för att hon avviker eller på annat sätt undandrar sig lagföring. Det finns även risk för att kvinnan fortsätter begå brott, det vill säga att hon även i fortsättningen håller den tvååriga flickan gömd från pappan.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons