Lärarförbundet: ”Det är bedrövligt hanterat”

Lärarförbundets Carina Olsson riktar skarp kritik mot utbildningsnämnden sedan neddragningarna inom fritidsverksamheten blåsts av.
– Det är bedrövligt hur det här hanterats, säger hon.
Älmhult • Publicerad 24 augusti 2012

I veckan kom beskedet från utbildningsnämnden att de blåser av neddragningarna inom fritidsverksamheten. I stället för nästan 30 barn per vuxen kan nuvarande 22 till 23 barn per vuxen behållas. Tiotalet uppsägningar ställs in.

Beskedet möts av lättnad från flera håll, inklusive Lärarförbundets lokala ordförande Carina Olsson, men hon är mycket kritisk till hanteringen av frågan.

– Det har inneburit så mycket oro och stress i onödan för våra medlemmar, som fick beskedet precis innan semestern. Och vilken sorts PR blir det här för kommunen, frågar hon sig.

Nämndens ordförande Bodil Hansen (M) förklarade i gårdagens tidning att aviseringen om uppsägningar berodde på ovana inför det nya budgetsystemet, kallat elevpeng. En förklaring som Carina Olsson inte ger mycket för.

–   Jag vet inte vad hon menar med systemfel. Det var när man började titta på hur den nya elevpengen slog som aviseringarna började komma. Men jag tror inte vi får reda på vem det är som gjort fel. De borde ha förstått redan då, när systemet krävde en 30-procentig minskning av tjänsterna, att något var fel.

Bodil Hansen säger att kritiken Carina Olsson framför får stå för henne själv.

– Jag tänker inte offentligt diskutera hur förvaltning och personal hanterat situationen. Jag är fortfarande glad över att det var ett fel i analysen av resultatet och prognoserna. Det var inget budgetfel, det var inget räknefel, utan ett analysfel, som hänger ihop med det nya systemet med elevpeng.

Hansen håller dock med om att situationen som uppstod var olycklig.

– Men det är inte politikerna som räknar, som gör analyserna och som lämnar uppgifterna till beslut.

Det är tjänstemännen, menar du?

– Jag går inte in på vad som hänt, vilka som varit inblandade. Det är inte intressant. Det intressanta är att läget inte blev så allvarligt som först befarat.

Carina Olsson säger att hon kommer att kräva en utredning av det inträffade, och hon hoppas att den blir officiell.

– Det kan hon inte få i media, blir Bodil Hansens svar på det kravet.

Johan Kristensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.