Annons

Linnépolskan är tillbaka i Virestad

Så gick det till när Carl von Linnés svåger förlorade jobbet i ett blixtnedslag och (kanske) skrev en bröllopsdans som glömdes bort - och hittades igen. Nu ljuder polskan i Virestads kyrka.
Virestad • Publicerad 15 april 2018
Musikskolans stråkorkester håller vårkonsert i Virestads kyrka. 302 besökare passade på att uppleva allt från folkdansmusik till Disneylåtar.
Musikskolans stråkorkester håller vårkonsert i Virestads kyrka. 302 besökare passade på att uppleva allt från folkdansmusik till Disneylåtar.Foto: Peter Ottosson

Samarbetet är efterlängtat. Av arrangörerna, men med 302 besökare som tagit sig till Virestads kyrka i söndags kväll verkar analysen ha träffat rätt.

Under trätaket, turkost som Medelhavet, förbereder Lars-Erik Sundell sitt instrument.

Annons

Kyrkoherde Magnus Hedin hälsar välkomna och skämtar om god stämning.

Kyrkoherde Magnus Hedin hälsar välkomna.
Kyrkoherde Magnus Hedin hälsar välkomna.Foto: Peter Ottosson

Innanför de vitputsade väggarna fylls kyrkorummet med cello, bas, fiol och piano.

Johan Wirell, i marinblå kostym och hårknut, tar ton. Den lokala sångaren håller vårkonsert tillsammans med Musikskolans stråkorkester. Det är ett samarbete som har funnits i tankarna i flera år, men först nu ”stod alla stjärnor rätt”, berättar Lars-Erik Sundell som leder stråkorkestern.

– Johan tycker det är jätteroligt att sjunga till en stråkorkester och vi tycker det är kul med samarbete, säger han och hoppas på en fortsättning i framtiden.

– Musiken är en salig blandning.

Det handlar om svensk folkmusik, klassiska stycken som Panis Angelicus och Ave Maria, musikalmusik från Chess och Colors of the wind från Disneys Pocahontas. Till exempel.

Bas, cello och fiol var de huvudsakliga instrumenten.
Bas, cello och fiol var de huvudsakliga instrumenten.Foto: Peter Ottosson

Men ett stycke sticker ut: På 1700-talet skrev Virestadmusikern Gabriel Höök ett instrumentalt stycke tillägnat direkt till Carl von Linné. En polska, tänkt att dansa till.

– Jag kan tänka mig att det har nog inte spelats i Virestad på flera hundra år, säger Sundell (Däremot har det framförts i andra sammanhang, bland annat av Musica Vitae).

Johan Wirell stod för sången.
Johan Wirell stod för sången.Foto: Peter Ottosson

Musikforskaren Magnus Gustafsson vid Smålands musikarkiv berättar:

Det var i samband med Linnéjubileet 2007 som Gustafsson fick i uppdrag att skriva om Linnés kopplingar till musiken. "Det finns inget att skriva om", tänkte han först, med Linnécitatet "Jag har intet öra för musiken" ringades i bakhuvudet.

Annons

Men när Gustafsson började skrapa på ytan så hittade han en hel del.

– Han älskade att dansa. Han har skrivit mycket om hur mycket han tyckte om att dansa. Han har till och med upptecknat danser under sina resor i Sverige. Samtidigt som han fördjupade sig i kulturhistoria och växter så reflekterade han också över dans och musik, säger Gustafsson.

I Kungliga bibliotekets arkiv hittade han noter i en musiksamling. Däribland Hööks polska tillägnad Carl von Linné.

Bland annat framfördes Panis Angelicus och Ave Maria.
Bland annat framfördes Panis Angelicus och Ave Maria.Foto: Peter Ottosson

Gabriel Höök var Linnés svåger. Höök tillhörde en musikerfamilj kopplad till Växjö. I mitten av 1700-talet blev han domkyrkoorganist i Växjö. Men det dröjde bara något år innan åskan slog ner i domkyrkospiran. Det ledde till att orgeln brann upp, och Höök stod utan jobb. I stället hamnade han i Virestad som präst.

Det går inte att veta säkert, men kanske är polskan som Höök tillägnade Linné komponerad till Linnés bröllop utanför Falun 1739, berättar Magnus Gustafsson.

I Virestad klingar stråktonerna ut.

Lars-Erik Sundell stämmer fiolen innan konserten.
Lars-Erik Sundell stämmer fiolen innan konserten.Foto: Peter Ottosson
Peter OttossonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons