Linnés Råshult lanserar 1600-talsöl
I den lilla humlegården sträcker sig en skog av gröna trästänger mot himlen. Det är en så kallad kuphumlegård, vanlig bland de högre stånden på 1700-talet. Humlen växer kring en liten kupformad hög av den bästa jorden och vidare upp på stängerna.
Förr var det lag på att alla skulle odla humle.
För att få användning av allt spannmål behövde man göra öl, som alla drack, och då krävdes humle. Det var mer ett konserveringsmedel än en smakgivare, enligt Peter Carlstedt som jobbar på kulturreservatet.
– Råshult var som en industri. I mitten av 1700-talet fanns här över tusen stänger. Det var sannolikt över ett hektar humle, säger Peter Carlstedt.
Det är tre humlesorter som odlas: Östra Elmehult, Tryteke och Utnäs. De är genetiskt identiska med humlen som odlades på lokala gårdar under 1600-talet. Forskning vid Sveriges lantbruksuniversitet ligger bakom.
Agrarhistoriker Clas Tollin förklarar: Han och genetikern Else-Marie Strese har studerat humlegårdar på 1600-talskartor, bland annat i Småland. När de besökt gårdarna 350 år senare hittade de i flera fall förvildad humle som togs med tillbaka. Den visade sig inte vara släkt med någon modern humle.
Genetiskt sett är det samma humleindivider eller kloner som har överlevt generation efter generation. Eftersom humlen använder så kallad vegetativ förökning (en ny planta bildas ur en del av moderplantan - som med sticklingar) behöver man inte blanda in några hanar som ändrar i arvsanlagen.
Egentligen vet man inte hur gamla humleklonerna är. Sannolikt från åtminstone 1600-tal då humlegådarna fanns utmärkta på kartor - men de kan vara mycket äldre än så.
I modern tid har Råshult odlat sin humle under flera år, men nu ska det för första gången bli öl av det. Peters bror Magnus Carlstedt driver ett hobbybryggeri på Södertörn.
Hur skiljer sig dåtidens öl från idag?
– Vi vet egentligen ganska lite. En sak som man väl kan anta är att ölen smakade rökt. Numer torkar man malten med el och innan dess med ånga. Men innan man kom på det torkade man med mer eller mindre öppen låga. Det finns rököl idag också. Det smakar väldigt speciellt. Många antar att i princip all öl hade den tonen förr, säger Magnus.
Men det är en modern öl som de gör av de gamla råvarorna. När de började hade ingen aning om hur det skulle smaka eller vilka egenskaper humlen skulle visa sig ha. Men mycket experimenterande senare har de landat i en ljust, ljust, ljust lättöl. Otroligt lätt i smaken med en citruston. Påminner lite om lemonad.
Inte alls så kraftig som med modern humle, utan en mer finstämd smak, tycker Magnus Carlstedt.
På lördag lanseras ölet, tillsammans med en humleföreläsning på Linnés Råshult. Tanken är att det ska serveras i kaféet och säljas framöver.