Annons

Linnéstiftelsen har inga pengar kvar

Linnéstiftelsen på Möckelsnäs har akut brist på pengar och skulder på 13 miljoner.
För att undvika konkurs har Växjö tingsrätt nu beslutat om företagsrekonstruktion. Hoppet står till nya ägare.
Älmhult • Publicerad 19 augusti 2010
Jan Erik Andersson visar runt på anläggningen i slutet av 2008. (Arkivbild)
Jan Erik Andersson visar runt på anläggningen i slutet av 2008. (Arkivbild)Foto: Filip Sjöfors
Jan Erik Andersson är styrelseordförande i Stiftelsen orangeri och kunskapscenter Carl von Linné. (arkivbild)
Jan Erik Andersson är styrelseordförande i Stiftelsen orangeri och kunskapscenter Carl von Linné. (arkivbild)Foto: Mario Bergqvist

Stiftelsen orangeri och kunskapscentrum Carl von Linné är i en rejäl kassaknipa. Pengarna är slut sedan länge och det finns obetalda räkningar som till och med är ett år gamla.

Stiftelsens ordförande, Jan Erik Andersson, kallade igår till presskonferens för att berätta om det svåra läget. För att undvika en konkurs skickade stiftelsen i tisdags in en begäran om rekonstruktion till Växjö tingsrätt.

Annons

– Jag har lagt ner nästan all min tid de senaste åtta månaderna på att försöka hitta en lösning. Och våra leverantörer har varit mycket förstående, säger Jan Erik Andersson.

Under sommaren har anläggningen gått på sparlåga eftersom det helt enkelt saknats pengar. Det har varit öppet och en del aktiviteter men långt ifrån vad som var tänkt.

De ekonomiska problemen började, enligt Jan Erik Andersson, när stiftelsen beslutade sig för att bygga klart Kunskapscentrets första våning med lån och sponsorintäkter våren 2009. Budgeten för bygget hölls inte alls utan blev flera miljoner dyrare än beräknat. Dessutom uteblev sponsorerna men bygget fortskred i alla fall. Underskottet växte under hösten 2009 och med 2010 förvärrades läget och sponsorintäkterna sjönk till så gott som noll.

För att försöka förhindra en konkurs hoppas stiftelsen nu på en rekonstruktion. Det innebär att, en av tingsrätten utsedd, advokat går igenom verksamheten och framförallt förhandlar med fordringsägarna.

Det handlar om skulder på runt 13 miljoner i form av banklån och leverantörsskulder, mest räkningar från företag som varit med och byggt Kunskapscenter, alltså byggnaden intill anläggningens orangeri.

Men Jan Erik Andersson är trots det svåra läget optimist. Den bästa lösningen är enligt honom att anläggningen säljs och att stiftelsen hyr och sköter all verksamhet. Stiftelsen har bokförda tillgångar på 16 miljoner och anläggningen har värderats av försäkringsbolag till cirka 30 miljoner.

-Jag tror det finns goda chanser till en rekonstruktion och att vi kommer i gång igen som vi tänkt.

Enligt Jan Erik Andersson finns det redan nu två intressenter. Han vill dock inte avslöja vilka.

Stiftelsen orangeri och kunskapscentrum Carl von Linné har fyra anställda.

Kajsa Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons