Annons

Linnestiftelsen i konkurs

Linnéstiftelsen på Möckelsnäs har ansökt om konkurs. Rekonstruktionen misslyckades och nu förlorar fyra anställda sina jobb.
Älmhult • Publicerad 11 oktober 2010

I snart två månader har Stiftelsen orangeri och kunskapscentrum Carl von Linné försökt lösa sin akuta pengabrist genom en rekonstruktion. Men under måndagens tvingades ordförande Jan-Erik Andersson att kasta in handduken.

– Stiftelsen har under en längre tid arbetat intensivt med att hitta en lösning på likviditetsproblemen, utan att lyckas. Många och långa diskussioner har förts för att hitta lösningar, bland annat med Älmhults kommun.

Annons

Stiftelsens upplägg i rekonstruktionen har varit att hitta en köpare till fastigheterna ute på Möckelsnäs. I nästa skede skulle de sedan hyra in sig i lokalerna. På så sätt skulle man frigöra kapital för att betala de 13 miljoner kronor man har i skulder till banker och leverantörer. Älmhults kommun var en köpare som stiftelsens hoppades på.

– När kommunstyrelsen tog beslut att inte gå in var möjligheterna för fortsatt drift uttömda, säger Jan-Erik Andersson.

Har ni varit nära en lösning under rekonstruktionen?

– Ja, det kan man väl säga. Vi har jobbat i åtta månader med att hitta en lösning på det här och det är många stenar som har vänts under den tiden.

Stiftelsen har också bokförda tillgångar på 16 miljoner kronor och försäkringsbolag har värderat anläggningen till cirka 30 miljoner. Enligt Jan-Erik Andersson har stiftelsen inga skulder till Skatteverket eller de anställda.

– Det är det jag tycker är bra i det här läget. De pengar som kommer in i konkursen kommer fordringsägarna till del.

Varför gick det så illa?

– Det här är ett projekt som från början var bestämt att det skulle sponsor- och bidragsfinansieras. Om vi går tillbaka ett år gick proppen ur hela sponsormarknaden och därmed försvann förutsättningarna att finansiera ett färdigställande.

Då låter en sponsorfinansiering som en farlig finansiering?

– Fram till 2009 var det helt okej, men sen åkte proppen ur. Vi hade långt gångna samtal med många sponsorer, men i och med att konjunkturen dök blev det inget av det.

Annons

Stiftelsen orangeri och kunskapscentrum Carl von Linné har fyra anställda. De informerades om konkursansökan under måndagsmorgonen. Vad som händer med fastigheterna på Möckelsnäs är oklart.

– Det som är så sorligt är att vi drivit projekt så långt att allt står där. Nu får vi avsluta det här och koncentrera det fortsatta arbetet på att få in så mycket som möjligt i den här konkursen, säger Jan-Erik Andersson.

Älmhults kommun är en av fordringsägarna. Tillsammans med det kommunala Industribolaget har de fordringar på 1,5 miljoner kronor. Dessutom har de gått i borgen för ett lån på 3,5 miljoner kronor. Erik Gabrielsson vid Växjö advokatbyrå har utsetts till konkursförvaltare. Han ska nu inleda diskussioner med berörda fordringsägare och försöka hitta en köpare till rörelsen.

– Jag bedömer att fastigheten och de omfattande växtsamlingarna borde vara attraktiva även för en vidare krets av spekulanter, säger han.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons