Annons

Malfångst glädjer länsstyrelsens biolog

Malen i Virestadssjön som Ove Ramberg, 73 år, drog upp i förra veckan fångar länsstyrelsens intresse.
– Det är glädjande, säger Theodor Samuelsson, biolog på länsstyrelsen.
Älmhult • Publicerad 14 augusti 2010
Malen som Ove Ramberg drog upp i Virestadsjön fångar länsstyrelsens intresse. Malen, som är Smålands fridlysta landskapsfisk, släpptes efter fotografering tillbaka ner i Virestadssjöns vatten. (Arkivbild)
Malen som Ove Ramberg drog upp i Virestadsjön fångar länsstyrelsens intresse. Malen, som är Smålands fridlysta landskapsfisk, släpptes efter fotografering tillbaka ner i Virestadssjöns vatten. (Arkivbild)Foto: Emmylou Tuvhag

Det var i förra veckan som Ove Ramberg fick en ovanlig fångst när han var ute och fiskade. I nätet hade han plötsligt en mal. Fångsten gjordes i Virestadsjön och att en mal drogs upp just i Virestadsjön fångar nu länsstyrelsens intressen.

– Det var rätt så många år sedan, kanske under 60, 70-talet, som den senaste malfångsten gjordes i detta område såvida vi vet. Det är ju möjligt att någon i bygden ändå har fått någon efter det, men det har inte kommit till vår kännedom, säger Theodor Samuelsson.

Annons

Theodor Samuelsson tror att malen som Ove Ramberg drog upp är en av de malar som för några år sedan sattes in i Helge å mellan Såganässjön och Steningen som ligger uppströms från kraftverket i Diö.

– Vi räknar med att malen har varit utslagen i systemet uppströms från kraftstationen i Diö eftersom malen inte kan ta sig förbi kraftverket från Möckeln. Men för några år sedan planterades uppemot 50 malar ut. Den som är fångad härstammar säkert från den utsättningen, säger Theodor Samuelsson.

Att säga att malen är etablerad i Virestadsjön är för tidigt att säga, anser Theodor Samuelsson. Orsaken är att länsstyrelsen inte vet om de fiskar som har planterats ut har förökat sig.

– De fiskarna som sattes ut var inte så stora så att de kunde föröka sig direkt. Det är först om ett antal år som vi kan se det. Om några år är det läge att göra provfiske i helge å norr om Diö och i Virestadsjön.

Om man får en mal på kroken, vad ska man göra då?

– Först och främst får man inte föra riktat fiske mot mal, det är förbjudet eftersom den är fridlyst. Men får man en ändå är det viktigt att man hanterar malen försiktigt så att den inte skadas. Man ska också släppa tillbaka den i vattnet. Man får gärna höra av sig länsstyrelsen om man får någon.

Daniel Samuelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons