Annons

Många frågetecken när Elmeskolan går över till distans

Det gick inte att bedriva vettig undervisning längre i Elmeskolan. Med 40-procentig frånvaro på personalsidan tvingas F-6-skolan skicka hem sina elever.
– Situationen är ytterst ansträngd, men vi stänger inte helt. Det finns backup för de som har behov, säger utbildningschef Roger Johansson.
Älmhult • Publicerad 19 november 2020
”Jag kunde inte längre säkerställa undervisningen”, säger Eva-Lena Brafield, rektor på Elmeskolan.
”Jag kunde inte längre säkerställa undervisningen”, säger Eva-Lena Brafield, rektor på Elmeskolan.Foto: Lisa Dahlgren

Elmeskolans 240 elever skickas hem nästa vecka. Undervisningen ska ske på distans. Beslutet beror på så hög frånvaro som 40 procent bland personalen.

– Det har varit illa ända sedan höstlovet, men det handlar definitivt inte om att alla har covid-19. Flera är hemma med symptom, andra har anhöriga som är drabbade och sitter därför i karantän och några vabbar, säger Roger Johansson, utbildningschef i kommunen.

Annons

– Det är definitivt inget kul beslut men vi klarar inte att hantera situationen längre. De som varit på plats har gjort ett jättejobb och täckt upp och vi har plockat in vikarier så gott vi kunnat, men även flera av vikarierna har tvingats stanna hemma. Med det här beslutet, att stänga en vecka, hoppas vi få andrum och att de flesta hinner tillfriskna.

Makarna Ivan och Ivana Susak arbetar på Ikea of Sweden och har jobbat hemifrån sedan coronaviruset bröt ut i våras. Deras söner, 13 och 8 år gamla, ansluter till hemmakontoret när klassrumsundervisningen pausar på måndag.

”Hur mycket behöver föräldrarna vara involverade? Jag hjälper barnen med läxorna redan idag, men inte sex eller åtta timmar om dagen.”
Ivan Susak, förälder till elever på Elmeskolan

– Vår 13-åring är självgående, han har en skoldator och jobbar redan i Teams (digital mötesplattform reds amn.) men vår åttaåring klarar sig inte själv. Jag eller min fru måste gå ner i arbetstid för att kunna stötta i undervisningen, säger Ivan Susak.

Beslutet kom med kort varsel och med knapphändig information, tycker Ivan Susak och frågorna är många.

– Hur mycket behöver föräldrarna vara involverade? Jag hjälper barnen med läxorna redan idag, men inte sex eller åtta timmar om dagen.

Enligt rektorn Eva-Lena Brafield ska eleverna följa sitt normala schema. Uppgifter och material får de med sig hem på fredagen.

– Alla får en egen påse med böcker, kritor och pennor. Vi förväntar oss inte att föräldrarna ska stå för någonting, säger Eva-Lena Brafield.

– Våra lärare kommer att finnas tillgängliga under arbetstid. Sedan erbjuder vi lunch, eleverna kan ta med sig matlådor hem eller äta i matsalen. Skolans fritids kommer vara öppen för de som har behov. Eleverna som har svårt att få hjälp hemma får vara på skolan.

Det gäller även de vars föräldrar inte har möjlighet att jobba hemifrån.

– Då har vi öppet på fritids och där finns lärare som hjälper till. Eleverna arbetar med uppgifterna som de fått av sin mentor och får hjälp av pedagogen som är på plats, säger Eva-Lena Brafield och tillägger att skolan inte kräver att föräldrarna tar ut vab-dagar.

Elmeskolan tvingades dra i nödbromsen.
Elmeskolan tvingades dra i nödbromsen.Foto: Lisa Dahlgren
Annons

Hur mycket behöver föräldrarna vara involverade?

– Det beror på elevens ålder och nivå. Tittar man på mellanstadiet, där uppgifterna blir svårare, kan eleverna fråga sina mentorer. De har varsin dator hemma, säger Eva-Lena Brafield.

De äldre eleverna har skoldator sedan tidigare. Hur blir det med de yngre eleverna?

– Alla i lågstadiet har ipads. Men materialet eleven får med sig hem beror på deras kunskapsnivå, det är individanpassat. En del får uppgifter på sina ipads, andra får upptryckt material och böcker med sig hem.

Enligt Eva-Lena Brafield fanns det inga planer på att hälften av klasserna skulle komma till skolan på förmiddagen och hälften på eftermiddagen.

– Jag kunde inte säkerställa den undervisningen heller.

Situationen är akut på Elmeskolan. Att stänga någon annan enhet inom utbildningsförvaltningen är däremot inte aktuellt.

– Just nu är ingen mer skola i farozonen, även om frånvaron totalt sett är drygt dubbelt så hög som den brukar vara, konstaterar Roger Johansson.

Lisa DahlgrenSkicka e-post
Per OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons