Annons

Marktvist mot en lösning

Efter två år ser marktvisten vid 23:an ut att gå mot en lösning. Men Elizabeth Peltola (C) oroas över att fler kommunala beslut som rör handelsområdet kan komma att överklagas.
Älmhult • Publicerad 18 december 2010
? Vi har tappat tid på de här två åren. Vi har inte kunnat slutföra någon affär med Ikea och Ikano kring det här området, säger Elizabeth Peltola (C).
? Vi har tappat tid på de här två åren. Vi har inte kunnat slutföra någon affär med Ikea och Ikano kring det här området, säger Elizabeth Peltola (C).Foto: Sofia Ernerot

I veckan meddelade kammarrätten att Älmhults kommun inte gjorde något fel när kommunen genomförde en större markaffär med flertalet privatpersoner hösten 2008. Nu kan bara regeringsrätten stoppa köpet, och möjligheten att få ett ärende prövat där är mindre än i kammarrätten.

Markområdet som kommunen köpte och bytte till sig kommer att vara platsen där det planerade handelsområdet bland annat ska att ligga.

Annons

Men hela ärendet överklagades av en Älmhultsbo nästa exakt på dagen för två år sedan. Och det är med en viss trötthet som Elizabeth Peltola konstaterar att två år har gått och kommunens första beslut ligger fortfarande fast.

-Vi har tappat tid på de här två åren. Vi har inte kunnat slutföra någon affär med Ikea och Ikano kring det här området.

Hade det inte blivit något överklagande menar Elizabeth Peltola att arbetet med handelsområdet hade kommit längre.

– Ja, sannolikheten för att vi hade varit framme är större. Överklagandet och hela processen har gjort att vi inte har kunnat slutföra något eller ta ner skog i området, säger Elizabeth Peltola.

Det är med en viss oro som hon blickar framåt. För att få till handelsområdet krävs en rad större beslut, det handlar bland annat om detaljplaner och beslut kring Haganäsleden. Detta är planer som går att överklaga.

-Visst ska man ha möjlighet att överklaga beslut men det börjar bli mer regel än undantag att det görs. Men det är ytterst sällan att man ändrar kommunens beslut. Det gör att det skapas en frustration. Allmänheten tycker att det tar tid, men det är inte alltid vi som styr. Vad händer om detaljplanerna och vägplanerna överklagas. Det är bekymmersamt, säger Elizabeth Peltola.

Hon anser inte att det ska till några ändrade regler för vilka ärenden som får överklagades.

-Vi får såklart rätta oss efter det som gäller. Jag kan bara konstatera att fler fall överklagas och kommunen får allt som oftast rätt. Effekten blir att vi tappar tid.

Rent generellt finns det en risk att en utdragen process kan få en intressent att tappa intresset för att etablera sig eller expandera i kommunen, menar Elizabeth Peltola.

-Är man entreprenör vill man ha en lösning nu, eller åtminstone inom en greppbar framtid. Att då säga att vi har mark men det kan dröja, för om det blir ett överklagande kan det ta allt från ett halvår eller två år, det är inte så optimalt.

Annons

Att kommunen köper in mark som i framtiden skulle kunna bli strategisk viktig redan nu för att undvika den problematik som kan uppstå är inte en lösning som Elizabeth Peltola vill se.

-Vi kan inte bara köpa in mark i fullständig ren spekulation vi måste ändå ha en tanke och syfte med köpet. Då underlättar det om man har intressenter som man vet är intresserade av marken.

Daniel Samuelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons