Annons

Massiva protester mot sparförslag

Lärare får göra vaktmästarsysslor, färre pedagoger i förskolan och indragen skolskjuts. Idag ska en rad besparingsförslag klubbas i utbildningsnämnden. Och många protesterar.
Älmhult • Publicerad 21 januari 2020 • Uppdaterad 22 januari 2020

Det är ett rejält sparpaket som utbildningsnämnden ska ta ställning till på onsdagens sammanträde. Förra årets budget gick inte ihop trots en del sparpaket redan då. I till exempel oktober månads ekonomirapport pekade prognosen på ett minus på nästan tolv miljoner vid årets slut.

Vi utbildningsnämndens sammanträde i december fick förvaltningen i uppdrag att leta fler besparingar till sammanträdet nu i veckan. Och enligt förslaget som varit uppe i utskottet kan det sparas 13,2 miljoner. Facken har protesterar mot så gott som alla förslagen.

Lisa Ahlbäck, Marika Lundkvist och Anna Ahlberg är några av kommunens skolbibliotekarier vars jobb nu hotas av förändring.
Lisa Ahlbäck, Marika Lundkvist och Anna Ahlberg är några av kommunens skolbibliotekarier vars jobb nu hotas av förändring.Foto: Kajsa Erlandsson
Annons

Som Smålandsposten rapporterat om redan i somras finns det planer på att spara på skolbibliotekarierna. Då handlade det om en besparing på 300 000. Nu handlar det om mer drastiska åtgärder med en besparing på 1,5 miljon. Tanken är att centralt placerade bibliotekarier ska serva alla skolor.

Både de kommunala fackförbunden och oppositionen protesterar mot detta.

– Vi är helt emot neddragningen som helt slår sönder skolbiblioteksverksamheten. Och det här slår mot eleverna. Jag är mycket förvånad över att Centerpartiet kan lägga ett sånt förslag, säger Stefan Jönsson, (S), andre vice ordförande i utbildningsnämnden, Älmhults kommun.

– Det borde gå att hitta något annat att spara 1,5 miljon på i en budget på 480 miljoner, fortsätter Jönsson och förklarar att oppositionen ännu inte tagit ställning till alla förslag.

Skolbibliotekarierna har i flera omgångar sedan i somras protesterat mot förslaget. Marika Lundkvist är bibliotekarie på gymnasiet och även facklig representant för Sacoförbundet DIK.

– Det här kommer att rasera hela vår verksamhet och drabba eleverna. Särskilt dem som är i behov av extra hjälp. Utan personal på skolbiblioteken blir de bara ett rum, säger Marika Lundkvist och får medhåll av kollegorna Lisa Ahlbäck och Anna Ahlberg.

– Vi är ju inga utlåningscentraler utan det handlar mycket om pedagogik och vi är här för att jobba med eleverna och som stöd till lärarna, menar Lisa Ahlbäck.

– Jag är mest orolig över mina elever och inte så mycket för mitt jobb, poängterar Ahlbäck som också är samordningsbibliotekarie.

Bibliotekarierna tycker utlåningssiffrorna för 2019 i grundskolan är talande. Totalt var det 85 000 utlån och i ett av de bemannade skolbiblioteken hade varje elev i genomsnitt 48 lån medan motsvarande siffra var 7,5 lån per elev i en skola där det saknas bibliotekarier.

Förutom förslaget att spara på skolbiblioteken innehåller sparpaketet även förändringar inom förskolan.

Annons

Där handlar det om att öka antalet barn per pedagog från 5,4 i genomsnitt till 5,7 barn per pedagog. Enligt en rapport från Skolverket 2017 var genomsnittet i landet 5,2 barn per personal.

I praktiken kan det innebära att antalet barn per pedagog kan variera från 4,9 till 6,1. Enligt verksamhetschefen förskola, Jenny Karlsson, blir det förskolorna med fyra avdelningar eller fler som drabbas mest och det gäller Möckeln, Norregård, Haga, Tornet, Liljebacken, Internationella och Vitsippan.

Mindre vuxentid per barn och svårare att garantera säkerheten för barnen är några konsekvenser, enligt Karlsson som också undrar i sin skrivelse om Älmhults kommun kommer att kunna leva upp till barnkonventionen när man tvingas till neddragningar och omorganisationer.

Även här protesterar fackförbunden och i samverkansprotokollet går att läsa att förskoleförslaget, enligt Kommunal, strider mot det lokala kollektivavtalet kring planeringstid och att avtalet därför måste sägas upp.

Alla förslag ligger på politikernas bord onsdag 22/1. Lärarnas riksförbund,Kommunal, DIK, Vision, Vårdförbundet Kronoberg och Skolledarna protesterar mot alla förslag utom skolskjutsförslagen.

Fakta

Här är alla förslagen

Linjebuss istället för skolskjuts. Elever i 7-9 som bor när kollektivtrafik får åka den istället för skolskjuts.

Tidig skolskjutstur dras in och elever får vara på fritidshemmet tills nästa skjuts går. Sparar 500 000.

Minskad budget för övriga kostnader med 4,2 miljon: Här kan ingå minskad tillgång till digitala läromedel.

1,5 miljon mindre på skolbibliotek. Skolbibliotekariefunktionen centraliseras.

Skolvaktmästare. Besparing på 500 000 och annan skolpersonal får utföra vaktmästarsysslor.

Färre IT-pedagoger/nätverkstekniker sparar 1,5 miljon när funktionen centraliseras.

Fler barn per pedagog i förskolan. Besparing 3 miljoner.

Mindre städ. Oklart vad som ska sparas.

Förstelärartjänst förändras. Nedsättning av tjänst för att jobba med utveckling tas bort och beräknas besparing är drygt 2 miljoner.

Källa: Handlingar till utbildningsnämnden 22 januari.

Kajsa ErlandssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons