Annons

Miljonutbetalningar granskas

Strax före beslutet om företagsrekonstruktion i Möckelns sågverk betalades fakturor till ägaren Thomas Löndahl och hans bror på totalt 2,3 miljoner kronor.
Nu ska utbetalningarna granskas av konkursförvaltaren.
Älmhult • Publicerad 19 mars 2012

– I dagsläget vet jag inte om utbetalningarna är av sådan karaktär att de går att återvinna till konkursboet. Det är detta den fortsatta utredningen ska visa, säger konkursförvaltare Tuomas Heinonen vid Advokatfirman Glimstedt i Växjö.

Tuomas Heinonen säger att det finns ett antal frågetecken runt betalningarna som skedde till den verkställande direktören, och tillika ägaren, Thomas Löndahl och brodern kort före rekonstruktionen.

Annons

– Det är klart att han som vd hade bättre information än andra om den ekonomiska situationen, det ligger i sakens natur. Men jag vet ju inte om de var de enda som kunde leverera timmer just då.

Beslutet om företagsrekonstruktion kom den 10 maj förra året. Ett protokoll visar att styrelsen den 21 april hade konfidentiella diskussioner om rekonstruktion.

"Konkursbolagets dåliga likviditet har medfört att selektering skett avseende vilka leverantörsfakturor som skulle betalas. Det förefaller inte sannolikt att den selekteringen skett av anställd personal", påpekar Tuomas Heinonen i förvaltarberättelsen.

Under de sista tre veckorna före rekonstruktionen utbetalades drygt 1,8 miljoner kronor till ägarens bror. Så sent som dagen före rekonstruktionen i Möckelns sågverk betalades en faktura till brodern på 300 000 och samma dag som rekonstruktionsbeslutet togs av Växjö tingsrätt skedde en kvittning av inköp på över 100 000 kronor.

Möckelns Sågverk var vid tillfället i akut behov av timmerleveranser. Styrelsens förklaring är att leverantörer, däribland Löndahl, krävt betalning för gamla leveranser innan mer virke levererades.

Förvaltarberättelsen visar att brodern i slutet av 2010 levererade timmer för närmare tre miljoner kronor inklusive moms. Vid konkursen kvarstod trots utbetalningarna en skuld till honom på närmare 1,4 miljoner.

När det gäller Thomas Löndahl skedde en rad utbetalningar, på sammanlagt drygt en halv miljon kronor, under några dagar i månadsskiftet april/maj förra året.

– Det är bland annat de här betalningarna som vi ska titta på ur ren återvinningssynpunkt, säger Tuomas Heinonen, och tillägger:

– Ju närmare en för bolaget kritisk tidpunkt du kommer, desto större är sannolikheten att en gjord utbetalning går att återvinna.

Konkursförvaltaren har redan skickat ett återvinningskrav, men till vem eller hur omfattande vill han i nuläget inte berätta.

Annons

– Återvinningsreglerna i konkurslagen är komplexa och komplicerade. Utbetalningarna måste granskas och analyseras noggrant och vi gör detta för fordringsägarnas skull.

Fotnot: Thomas Löndahl har liksom brodern avböjt att kommentera de aktuella utbetalningarna.

Möckelns sågverk med ett 50-tal anställda försattes i konkurs den 17 augusti förra året sedan rekonstruktionen, som pågått sedan den 10 maj, misslyckats.

Bristen i konkursboet är 105 miljoner kronor. Enligt bokföringen blev resultatet enbart för rekonstruktionsperioden minus 11,8 miljoner kronor.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons