Annons

Mycket allvarliga föroreningar i marken

Den nedgrävda bil som figurerat i en utredning om narkotikabrott och häleri har orsakat allvarlig förorening på nedgrävningsplatsen. Det menar kommunens inspektör som hoppas att markägaren ska ta tag i saneringen.
Älmhult • Publicerad 9 juli 2012

Efter ett intensivt arbete hittade polisen den vita skåpbilen, som var central i utredningen kring en större cannabisodling, nedgrävd på en skogstomt utanför Älmhult i april.

Den 23-åring som dömts till fängelse för att ha odlat cannabisplantorna hävdade först i förhör att han sålt bilen, men har senare erkänt att han grävt ned den.

Annons

Efter att domen mot 23-åringen fallit, går nu saken vidare och blir ett miljöskyddsärende. Kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektör Malin Jonsson kan efter avslutad provtagning konstatera att platsen är allvarligt förorenad.

"Halten av bensen överskrider gränsen för tillståndet Mycket allvarligt, och halten av alifater ligger inom intervallet för tillståndet Allvarligt", skriver hon i ett meddelande till den person som äger fastigheten där bilen grävdes ned.

Visserligen är det inte fastighetsägaren utan den som bidragit till utsläppet som är ansvarig för saneringen.

– Men vi bedömer att även om vi får reda på vem det är som grävt ned bilen, så blir det ganska svårt att få saneringen gjord, säger Malin Jonsson.

Därför vill hon föra en dialog med fastighetsägaren om saneringen.

– Det behöver saneras och alternativet är ju att markägaren gör det själv. Det finns en stor risk för spridning av de här föroreningarna.

– Om det är så att han är intresserad av att få sin mark sanerad, så kan han i sin tur driva ett skadeståndsärende.

Jonatan Göth
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons