Annons

Myresjököks flytt kostar 50 miljoner

Det kostar omkring 50 miljoner att flytta Myresjököks produktionsanläggning från Älmhult. Det framgår av ägaren Nobias kommande delårsrapport.
Älmhult • Publicerad 19 oktober 2010

Det var i början av september som det blev klart att Nobia, som äger bolaget Myresjökök, flyttar köksproduktion från Älmhult till Tidaholm. Flytten betyder att 100 personer kommer att bli av med sina jobb i Älmhult samtidigt betyder flytten att 60 nya arbetstillfällen skapas i Tidaholm.

Nu blir det känt vad flytten kostar företaget. Flyttkostanden uppgår till cirka 50 miljoner kronor, en mer exakt siffra kommer att framgå i Nobias delårsrapport som presenteras på fredag. Vad som ryms i summan kan Nobias informationschef Ingrid Yllmark inte gå in på.

Annons

– I och med att vi är börsnoterade måste vi vara jätteförsiktiga med att släppa kurspåverkande information samtidigt, säger hon.

Av samma skäl kan Ingrid Yllmark inte heller gå in när Nobia kan ha tjänat igen flyttkostnaden.

– Om man tittar på de tre fabriker som vi har stängt de senaste två åren så har återbetalningstiden varit ungefär två år. Vi får se hur det blir med den här flytten.

Kan det bli flyttkostnader även i nästa kvartalsrapport?

– Vi tar ett kvartal i taget. Jag har svårt att tänka mig att det är någon större post, 50 miljoner är väldigt mycket. Men jag vill inte heller spekulera.

Bolaget har de senaste åren minskat på antalet fabriker. Bolagets strategi är att ha färre men större produktionsenheter.

Nobiakoncernen har cirka ?8 000 anställda och omsätter cirka 15 miljarder kronor. Mycket har hänt i koncernen på sistone, förutom flytten av Älmhultsanläggningen, har bolaget en VD och koncernchef. Morten Falkenberg efterträdde i början av månaden Preben Bager. Morten Falkenberg kommer närmast från Electrolux där han var vice VD.

Daniel Samuelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons